Koulumestarissa aktivoidutaan liikkumaan

POLAR-aktiivisuusmittarit

Tieto- ja viestintätekniikkahan pitää sisällään hyvin moninaisia aiheita sekä työskentelytapoja ja välineitä. Meidän hankkeemme keskittyy lego-robotiikkaan, mutta kaikki muukin TVT-vinkkaus ja kokemusten kirjoittelu on ehdottomasti tervetulletta.

Meillä Koulumestarin koulussa 2K-luokalla oli tällä viikolla käytössä koululle ostetut Polarin aktiivisuusmittarit. Maanantaina oppilaat asettivat opettajan ohjeilla omaan mittariinsa syntymäajan, painon, pituuden ja sukupuolen. Tiistaista alkaen tavoitteena oli saada mittarissa näkyvä palkki täyteen. Mittarin alkuperäisasetusten perusteella tavoiteliikkumisaika oli 1 tunti vuorokaudessa. Aika sopi meille oikein hyvin, sillä oppilaat eivät vieneet aktiivisuusmittareita koteihinsa, vaan niitä käytettiin aina vain koulupäivän ajan.

Heti maanantaina oppilaat alkoivat suunnitella mitä välitunneilla pitäisi tehdä, jotta palkkiin saisi kerättyä mahdollisimman paljon minuutteja. Mittari mittaa liikkumisen määrän ja tunnistaa onko kyseessä kevyt liikunta, tehokas liikunta vai raskas tai jopa todella raskas liikunta. Mittarin näytössä näkyvä ukkeli oli lasten mielestä hauska, koska js mittarin käyttäjä istuu, ukkelikin istuu ja jos käyttäjä seisoo, ukkelikin seisoo ja jos käyttäjä juoksee, niin tekee ukkelikin.

 

Mittarin käyttäminen aktivoi oppilaita liikkumaan suorastaan kilpaa. Punaposkiset oppilaat esittelivät minulle joka välitunnin jälkeen saavutetut minuutit ja varsin moni sai tavoiteajan päivittäin täyteen – tai jopa ylitti sen. Toisaalta palkin täyttymistä yritettiin edesauttaa myös hyppimällä ja pomppimalla ja heilumalla tilanteissa, jossa olisi pitänyt malttaa olla paikallaan J Koen tuon kuitenkin enemmän positiiviseksi ongelmaksi.

Me opettelimme tällä viikolla kelloa ja ensimmäistä kertaa pistemerkintöjä kellonajassa. Oli mahtava juttu kun kaikilla oppilailla oli koko viikon ranteissansa digitaalinen kello. Jokainen oppi väistämättä ainakin jotakin kellonajoista ja ajankulusta tällä viikolla.

Jatkosuunnitelmiin kuuluu viedä mittarit rinnakkaisluokkaan ja opettaa heille niiden käyttöä ”each one teach one”-menetelmällä oppilasjohtoisesti. Suunnitelmissa on myös jossain vaiheessa viedä mittareiden käyttö sille asteelle, että oppilas voisi lunastaa sen myös kotikäyttöön. Tällöin tavoiteajaksi voitaisiin asettaa 2 tuntia vuorokaudessa. Mekin otamme mittareita varmasti käyttöön toisenkin kerran.

 

Liikunnallisin terveisin,

Katja ja 2K-luokka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s