Oppilaat Kodu-kouluttajina

Oppilaat kouluttajina, mitä ihmettä?

 Koulumestarin koulussa käy vilske. Äänitehosteet raikuvat ja sormet kiitävät ohjaimilla. Näytöissä vilisee jos jonkinmoista örkkiä ja ötökkää, oikeastaan Kodu-hahmoja. Mitä on tekeillä?

Microsoftin Partners in Learning-ohjelman kautta tehtävä yhteistyö koulujen kanssa tuo hedelmää. Oppilaat eri kouluista Espoosta ovat parhaillaan koulutuksessa opiskelemassa peliohjelmointia Kodu-ohjelmalla. Koulutus on historiaa ravistelevaa, sillä kouluttajina toimivat kaksi reipasta nuorukaista, 11-vuotias Kaarle ja 9-vuotias Tiitus Nieminen. Assistenttina toimii poikien äiti Marianna Nieminen Microsoftilta.

Mikä hauskinta, opettajat ovat koulutuksessa mukana siinä missä Eestinkallion, Koulumestarin ja Viherkallion koulujen oppilaatkin. Jopa Koulumestarin koulun rehtori Vesa Äyräskin opiskelee oppilaiden rinnalla. Opettajien rooli on toimia yhteistyössä oppilaiden kanssa ja tietenkin tarkkailla, että rauha säilyy maassa ja oppilaat malttavat käydä lounaalla.  Se ei olekaan ihan helppoa, sillä pelimaailma on imaissut oppilaat täysin pelinrakentamisen lumoihin ja äänien huumassa vatsan kurinat ovat vähäpätöisiä.

Kodu on Microsoftin suunnittelema visuaalinen ohjelmointikieli pelien luomiseen (http://research.microsoft.com/en-us/projects/kodu/). Ohjelmointi tapahtuu siis hyvin helppokäyttöisten kuvakkeiden avulla, joten ohjelma on omiaan houkuttelemaan lapsia pelien tekemisen ääreen.

On hauskaa seurata, kuinka kaikki oppilaat ovat innoissaan työn touhussa. Oppilaat vaeltelevat katsomassa toistensa oppimispeli-ideoita ja jakavat toisilleen oppeja. Pikku hiljaa syntyy herkullinen yhdessä oppimisen tunnelma. Kaikki opettavat kaikkia ja sitä kautta syntyy uusia löytöjä jatkuvasti. ”Hei, miten ton veden saa tuolta pohjasta pois? Tää vois mennä tonne ja sit…” ja puheensoria sen kuin tiivistyy. Naurua ja hassutteluakin mahtuu tiiviin työn lomaan. Loppuhuipentumana tietenkin katsotaan päivän aikana syntyneitä pelejä ja jaetaan kokemuksia.  Näinköhän nämä kehittäjäoppilaat tulevat olemaan mestareita oppimisen uudistamisessa?

Keväällä tämä kahdenkymmenen kahden oppilaan huippuosaajien ryhmä tapaa uudelleen ja katsotaanpa mitä oppimispelien rakentajat sitten saavat aikaan!

 Espoossa 16.3.2012 Minna Kukkonen, Koulumestarin koulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s