Innokkaan teknologialeiri

Kuvassa oikealla sininen Arduino Mega ja vasemmalla lila LilyPad Simple. LilyPadissa on myös kiinni valosensori, rgb-ledi ja kaiutin. Arduinojen välissä on koekytkentöihin tarkoitettu leipälauta.

Viikko ennen koulujen alkua Koulumestarissa oppimiskeskus Innokkaassa pidettiin pieni leiri espoolaisille nuorille. Koululle kokoonnuttiin viitenä arkipäivänä kahdeksi tunniksi (jotka vähän venyivät) puuhaaman teknologian parissa. Kaikki seitsemän yläkoululaista (kolme aloittamassa 9., neljä 7. luokan) olivat olleet mukana Joensuussa RoboCup Junior -kisoissa. Leirin sisältö oli vapaa; mielenkiinnon mukaan valittavia aiheita oli mm. ohjelmointi, lego-robotit, Arduino ja e-tekstiilit.

Leirin aikana saatiin lego-robotti joko seuraamaan ir-jalkapalloa tai hakeutumaan jompaan kumpaan päähän jalkapallokenttää. Tosin jalkapallokenttä piti siirtää pöydän alle, koska kattovalot hämäsivät valosensoreita liikaa. E-tekstiilejä harjoiteltiin ensin Arduino Mega -alustalla ja leipälaudalla, jonka jälkeen toimiva ohjelma siirrettiin ommeltavaksi suunniteltuun LilyPad Arduino Simplelle. Ohjelma reagoi valon määrään, ja valojen sammuessa kuorsaa hetken toistaen parin sekunnin kuorsausääntä kolmesti, ja valojen syttyessä soittaa Jaakko kullan ledvalojen säestyksellä.

Pidemmistä projekteista yksi kerholainen aloitti Python-ohjelmoinnin Zed Shawn verkkoon julkaistulla kirjalla Learn Python the Hard Way, ja toinen C-ohjelmoinnin suomeksi käännetyllä kirjalla (jonka nimeä en enää muista). Kolmas ohjelmointiprojekti oli muokata kaupallista peliä, mutta tässä ei vielä päästy Lua-ohjelmointikielen makuun. Viimeisenä projektina puretusta playstation-ohjaimesta on tarkoitus tehdä tietokoneelle näyvä usb-joystick käyttäen jotain Arduino-yhteensopivaa alustaa.

Keskenjääneitä projekteja jatketaan lukukauden aikana kerran viikossa toimivana kerhona. Kerhoon mahtuu lisääkin, joten jos aiheet tuntuivat kiinnostavilta, ottakaa yhteyttä! Aloitettujen projektien lisäksi kerhossa käydään varmasti läpi myöhemmin myös omien sensoreiden tekoa legoille, ja valmistaudutaan seuraavaan RoboCup-kisaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s