JÄNNITTÄVIÄ HETKIÄ ROBOTTITAPAHTUMASSA ENSIMMÄISENÄ ADVENTTINA KONTIOLAHDELLA

Lapset ja nuoret saivat kokea jännittäviä hetkiä kisaillessaan erilaisilla itse rakennetuilla ja ohjelmoiduilla roboteilla Kontiolahdella. Tapahtuma järjestettiin nyt jo neljäntenä vuonna peräkkäin näin joulukuun alussa. Mukaan oli tänä vuonna tullut ennätysmäärä osallistujia niin nuoria kuin aikuisia huoltajia ja vanhempia. Joukkueita oli seitsemältä eri koululta Kontiolahdesta, Liperistä ja Joensuusta. Paikalla oli yli sadan yltävä joukko innostuneita harrastajia ja kiinnostuneita katsojia. Tapahtuma tarjosi jännityksen lisäksi tiivistä tunnelmaa Kirkonkylän koulun liikuntasalin täydeltä. Lapset ja nuoret saivat tapahtuman aluksi valmistella ja viimeistellä robottejaan. Kun kaikki olivat hioneet laitteet ja ohjelmat huippuunsa, käytiin kisailuja Sumorobotti -sarjassa ja Hauskin laite –sarjassa sekä Supervempain –sarjassa. Tapahtuman järjestelyistä huolehti Kontiolahden sekä Kulhon teknologiakerhojen aikuiset ja nuoret ohjaajat. 

Sumorobotti -kisassa joukkueet jaettiin kahteen luokkaan: vasta-alkajat ja ns. konkarit. Vasta-alkajien ryhmässä oli mukana 16 joukkuetta ja konkareissa kuusi jo aiemmissa kisoissa mukana ollutta joukkuetta. Kisassa kaksi sumorobottia mittelee voimiaan, taitoaan ja kestävyyttään noin yhden metrin halkaisijaltaan olevalla mustalla pelialustalla, jossa on kaksi senttiä leveä valkea reuna. Robotin pitää pystyä tunnistamaan tuo kentän valkea reuna valoantureillaan ja peruuttamaan ja kääntymään takaisin kentälle. Sumorobotit saavat painaa korkeintaan yhden kilon ja niiden tule mahtua 20 cm x 20 cm kokoiselle alueelle. Voittaja on se, joka kahden minuutin sisällä pystyy pudottamaan vastustajan pelialustalta.

Vasta-alkajien sumorobotti mestaruuden nappasi JeJu –robotti rakentajiensa Jesse Turusen ja Julle Juntusen kanssa Kylmäojan koululta. Toinen oli Mini -robotti Kontiolahden teknologiakerhon Mirko-Markus Kontturin ja Niko Kurvin toteuttamana ja kolmas JoVi-robotti, Joona Kerosen sekä Ville Heikuran ohjaamana – hekin Kylmäojan koulusta. Voittajien robotit olivat perusratkaisuiltaan yksinkertaisia ja kestäviä ja niiden ohjelmat toimivat varmasti.

Konkarien sarjassa nähtiin jo kehittyneempiä teknisiä ratkaisuja: pneumaattisia puskureita tai moottorikäyttöisiä kiilaavia etulevyjä. Käytössä oli myös ultraääniantureita vastustajan tunnistamiseen. Tiiviin kisailun jälkeen voittajaksi selvisi Kontiolahden teknologikerhon Sampo Karjalaisen viimetingassa valmistama Sampo-robotti. Kovan vastuksen antoi myös Joona Riihiilän Joona –robotti. Joona toimii Varparannan teknologiakerhossa. Kolmanneksi tässä kisassa tuli Kakku -robotti, Juho Mehtätalon ja Otto Gröhnin toimesta. Pojat edustavat Kulhon teknologiakerhoa.

Tapahtumassa olivat toista kertaa mukana myös Hauskin laite –kisa ja Supervempain –kisa. Näihin lajeihin oli ilmoittautunut yhteensä kolmetoista joukkuetta. Näissä sarjoissa robotin kokoa tai ulkonäköä ei ole millään tavalla rajoitettu – rajana on vain mielikuvitus. Tarkoitus on keksiä jotain uutta ja viihdyttävää. Tuomarit ratkaisevat kisan voittajat arvioimalla robotin ideaa, toteutusta ja toimivuutta. Joukkueet myös pääsevät lavalle esittelemään robotteja yleisölle. Hauskin laite –kisassa painotetaan omaperäisiä  – jopa omituisia – ideoita , tuunausta ja hauskaa toimintaa. Supervempain –sarjassa taas ratkaisevat robotin tekninen toteutus, ohjelmointi  ja toimivuus.

Tapahtuman hauskimmaksi laitteeksi valittiin  varparantalaisten  Kerkko Koposen, Samuel Nuutisen valmistama ”Käärme”. Toiselle sijalle arvioitiin ”Sekopää” -robotti, Kylmäojan koulun Vilma Antrelan, Anni Lappalaisen toteuttamana ja kolmanneksi tuli ”Ikikiikkuja” Iida Mehtätalo Kulhon teknologiakerhosta.

Supervempain sarjassa jaettiin palkintoja seuraavasti: Ensimmäinen oli  ”Pallonseuraaja” -laite Antti Mujunen, Roope Myller, Kylmäojan koulu. Toinen sija meni ”Pikkujätti” -laitteella Veeti Mutaselle ja Joona Riihiilälle Varparannan koululta sekä kolmas sija ”Heiluttaja” –laitteella Valtteri Myllerille, Kontiolahden teknologiakerhosta.

 Robotiikkaharrastajien määrä näyttää kasvavan edelleen mukavasti Itä-Suomessa.

Jäämme odottelemaan uusia kisoja ja tapaamista muiden Innokas! –hankkeessa mukana olevien kanssa!

Jouluiset terveiset Itä-Suomesta

Pekka

Yksi ajatus artikkelista “JÄNNITTÄVIÄ HETKIÄ ROBOTTITAPAHTUMASSA ENSIMMÄISENÄ ADVENTTINA KONTIOLAHDELLA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s