Lego julkaisi uuden Mindstorms EV3:n

Mindstorms EV3 keskusyksikkö

Mindstorms EV3 keskusyksikkö

Lego julkaisi pari päivää sitten uuden Mindstorms EV3 -sarjan, joka tulee korvaamaan nykyisen NXT:n parin vuoden sisällä. EV3 tulee saataville tämän vuoden loppupuoliskolla, mutta NXT:tä tuetaan täysin vuoden 2015 loppuun.

Uusi Mindstorms muistuttaa läheisesti nykyisiä robottiosia: kaikki NXT:n sensorit ja moottorit tulevatkin toimimaan suoraan uudessa EV3:ssa, ja uudella ohjelmistolla voi ohjelmoida myös NXT-keskusyksiköitä, joskin rajatuin ominaisuuksin. Uudet sensorit eivät toimi vanhalla keskusyksiköllä.

Uusi keskusyksikkö on muodoltaan lähes identtinen verrattuna NXT:n. Merkittävin ero on neljäs moottoriliitin, sekä mahdollisuus kytkeä keskusyksikköön usb-laite ja SD-muistikortti. Sisällä pyörii Linux-käyttöjärjestelmä 64 megatavun keskusmuistilla. Ohjelmille muistia on 16 megatavua. Vielä ei ole selvää miten paljon näistä jää omien ohjelmien käyttöön, mutta erityisesti SD-kortin kanssa ei enää pitäisi olla mitään käytännön rajoitteita esimerkiksi äänien tallentamisen kanssa.

EV3:n sensorit ja moottorit

EV3:n sensorit ja moottorit

EV3:n koulupaketti sisältää hieman erilaisen valikoiman osia, kuin NXT. Mukana tulee kaksi perinteistä suurta moottoria, yksi Power Functions -sarjasta tuttu pienempi moottori, ultraäänisensori, kaksi kosketussensoria, aiemmin kotiversiossa tai lisäosana saatavilla ollut värisensori, ja aiemmin lisäosana myyty gyroskooppi. Uudet osat ovat hyvin vanhan kaltaisia. Suurimpana erona kaikissa kolmen reiän sarjoissa keskimmäinen pyöreä on muutettu ristiksi.

Uuden ohjelmiston luvataan olevan helpompi, ja esimerkiksi varoittavan mikäli kytketyt sensorit ja moottorit eivät vastaa ohjelman odottamia kytkentöjä. Merkittävin ero on uusi työkirjatoiminto, johon voi lisätä piirrustuksia, tekstiä, kuvia ja videoita ohjelman liitteeksi.

Lisäksi yhteensopivuus erilaisten mobiililaitteiden kanssa parantuu, sillä Lego on luvannut viralliset ohjelmistot iOS ja Android -laitteille. Mainosvideot lupaavat jopa puheohjauksen onnistuvan puhelimen kautta. Täyttä tablettien päälle toimivaa ohjelmointiympäristöä ei kuitenkaan ole tiedossa, vaan ohjelmointi vaatii jatkossakin tietokoneen.

Kotiversiossa ei tule ultraäänisensoria tai gyroa, ja vain yksi kosketussensori. Sen sijaan sen mukana tulee infrapunavastaanotin ja -lähetin. Vastaanotin kykenee nykyisen IR-seekerin kaltaiseen paikallistamiseen, mutta lisäksi ottamaan komentoja itsenäisesti toimivalta lähettimeltä.

2 ajatusta artikkelista “Lego julkaisi uuden Mindstorms EV3:n

  1. Tomi Pieviläinen Kirjoittaja

    Kaupallisen version IR-sensori toimiikin myös vastaanottimen ja seekerin lisäksi etäisyysmittarina, joka selittää paremmin ultraäänisensorin pois jättämisen.

    Vastaa
  2. teuvo

    Tietääkö kukaan mistä tavikset voivat ostaa tuon kouluversion?

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s