Fablab@schools (Fabrication laboratory for schools http://fablabatschool.org/) toiminnan taustalla on MIT:ssa Yhdysvalloissa kehitetty tapa rikkoa perinteisen korkeakouluopetuksen, tutkimuksen ja toiminnallisen projektityyppisen oppimisen raja-aitoja ja yhdistää näitä toimintoja. Professori Paulo Blikstein on tämän toiminnan pohjalta kehittänyt kouluille suunnattua Fablab@schools toimintaa. Fablab@schools pajoissa oppilaat ja opiskelijat hyödyntävät erilaisia materiaaleja ja välineitä omien innovaatioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Välineinä käytetään muun muassa mallintamis- ja suunnitteluohjelmia sekä robotiikkaohjelmistoja, yksiköitä ja sensoreita.
On ollut mahtavaa huomata, että täällä Piilaaksossa on kehitetty samansuuntaisesti teknologian hyödyntämistä oppimisen ja opetuksen tueksi kuin Innokas-toiminnassa. Toiminnan lähtökohtana sekä Innokkaassa että Fablab@schools toiminnassa on oppilaiden tulevaisuudessa tarvitsemat taidot sekä teknologian hyödyntäminen tiedonrakentelun, viestimisen, itseilmaisun ja mikä tärkeintä; kekseliäisyyden ja innovatiivisuuden välineenä. Yhtenevyyksiä Innokas-verkostossa kehitettyyn toimintaan löytyy useita ja käynnistelemmekin Innokas-verkoston ja Fablab@schools toiminnan yhteistyötä kuluvan kevään aikana. Mahtavaa aloittaa yhteistyö!
Fablab@schools toiminnan kehittäjä ja johtaja Paulo Blikstein kertoo alla olevassa videossa Fablab@schools toiminasta, kannattaa katsoa!
Innokas-terveisin Tiina
(helmi-huhtikuun ajan Finnable hankkeen/ Helsingin yliopiston tutkijana Stanfordissa)