Kiinnostaako koodaus ja robotiikka -kiertue Espoossa

Innokas-verkosto järjestää tänä syksynä jo toisen valtakunnallisen Kiinnostaako koodaus ja robotiikka -kiertueen. Viime syksynä kiertue järjestettiin kahdeksalla paikkakunnalla, tänä syksynä 11 paikkakunnalla ympäri Suomen! Kiertueen esite löytyy Innokas-verkoston sivuilta http://www.innokas.fi/fi/events/coding2015

Tämän syksyn kiertue lähti liikkeelle 23.9.2015 Espoosta, Saunalahden koulusta. Kiertuepäivä aloitettiin yhteisellä luento-osuudella, jonka aikana Innokas-verkoston toiminta tuli tutuksi. Tulevan opetussuunnitelman ops 2016 sisältöjä ja tavoitteita avattiin ohjelmoinnin näkökulmasta. Ohjelmoinnin opettamisessa on tärkeää luoda pohjaa ohjelmoinnilliselle ajattelulle. Ohjelmoinnillisen ajattelun tukemiseen on monia mahdollisuuksia ilman erityisiä välineitäkin. Askel askeleelta voidaan edetä visuaalisen ohjelmoinnin kautta kohti lausekielistä ohjelmointia. Luento-osuuden aikana tuotiin myös esille sitä, millä tavalla ohjelmointi ja robotiikka  ovat osa  laaja-alaisen osaamisen taitojen oppimista ja oppianeita yhdistäviä eheyttäviä kokonaisuuksia.

Oppilaiden osallisuus, aktiivinen toimijuus ja osaamisen jakaminen tulivat esille Tutor-oppilaiden esittämänä.  Viisi reipasta Tutor-oppilasta Koulumestarin koulusta olivat koonneet esityksen ohjelmoinnin opiskelustaan alakoulussa. Oppilaat esittelivät ohjelmoinnissa hyödyntämiään valmiita tukimateriaaleja ja käyttämiään välineitä. Lisäksi Tutor-oppilaat toimivat apuna toiminnallisissa työpajoissa jakaen osaamistaan ja tukien osallistujien työskentelyä. Kyllä meillä on taitavia ja innokkaita nuoria! Heidän osaamistaan kannattaa hyödyntää!

IMG_8077[1]IMG_1602[1]

Luento-osuuden jälkeen siirryttiin toiminnallisiin työpajoihin.

Lähtölaukaus koodaukseen: ohjelmoinnin alkeita Bee-Boteista Scratch-Junioriin –työpajassa pääsi tutustumaan ohjelmoinnin periaatteisiin pienin askelin ja sai ohjausta ajattelun taitojen vahvistamisesta ohjelmoinnin tukena. Pajan sisällöt soveltuivat kaikille ohjelmoinnin opetusta aloittaville opettajille esiopetuksesta ylöspäin. Pajassa toimi kouluttajana Katja Partanen.

IMG_1529[1]

 

 

 

 

 

 

Sukellus pelien tekemiseen: kuvakepohjaista ohjelmointia Scratch-ohjelmalla  -työpajassa pääsi ohjelmoimaan kuvakepohjaisella ohjelmalla. Pajassa tutustuttiin ohjelmoinnin saloihin pelien tekemisen kautta. Pajassa käytettyä ohjelmaa voi käyttää sekä ala- että yläkoulun opetuksessa. Pajassa toimi kouluttajana Petja Pyykkönen.

IMG_1533[1]

 

 

 

 

 

 

Rohkeasti robotiikkaan: robotiikkaa ja ohjelmointia Lego Mindstorms EV3 -ympäristössä -pajassa tutustuttiin kuvakepohjaiseen ohjelmointiin lego-robotiikkaan avulla. Ohjelmoidun ohjelman saa helposti näkymään robotin toimintana ja siihen voi lisätä haasteita oman innostuksen ja taitojen mukaan. Pajassa käytettyä ohjelmaa ja vinkkejä voi soveltaa sekä ala- että yläkoulun opetuksessa. Tässä pajassa kouluttajana toimi Erkki Hautala.

IMG_1544[1]

 

 

 

 

 

 

Racketin avulla kohti uusia ulottuvuuksia; ohjelmointia opetuskäyttöön suunnitellulla Racket -yleisohjelmointikielellä -työpajassa tutustuttiin Racket -kieleen ja sen ohjelmointiympäristöön DrRacketiin. Rackettia on käytetty pääsääntöisesti yläkoulun opetuksessa. Kouluttaja tässä pajassa oli Tiina Partanen.

IMG_1571[1]

 

 

 

 

 

 

Pajojen jälkeen kokoonnuimme vielä luento-osuuteen ja pohdimme, miten hyödyntää päivän antia omalla koululla. Lisäksi koottiin päivän palautetta ja vastattiin kyselyyn ohjelmointiin ja robotiikkaan liittyen.

Kaiken kaikkiaan päivä oli onnistunut ja innostava! Saunalahden koulu tarjosi tapahtumapäivälle upeat puitteet ja koulun henkilökunta tukensa. Kiitos Saunalahdelle ja kiitos kaikille koulutuksessa mukana olleille! Erityiskiitos kuuluu tietenkin mahtaville kouluttajillemme ja Tutor-oppilaille! Teidän osaamisenne ja tukenne osallistujille olivat ensiarvoisen tärkeitä!

IMG_1608[1]

 

 

 

 

 

 

 

Innokas-terveisin Minna, Innokas-koordinaattori Espoosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s