OKL koodaa! Toinen verkostotapaaminen Raumalla

Innokas-verkosto ja Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos järjesti yhteistyössä Rauman opettajankoulutuslaitoksen kanssa järjestyksessään toisen OKL koodaa! -tapahtuman Raumalla 17.-18.9. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella maaliskuussa. Rauman tapaamisessa oli mukana 35 opettajankouluttajaa eri puolilta Suomea. Tapahtuman ohjelma oli rakennettu yhteisöllisesti osallistujien ja järjestäjien kanssa.

Torstai-iltapäivänä oli tarjolla neljä ohjelmointiin ja robotiikkaan liittyvää työpajaa. Osallistujat valitsivat pajoista kaksi. Tarjolla oli Lähtölaukaus koodaukseen, Lego Mindstorms EV3, Vex Robotics ja Feston automaatiopajat. Pajoissa osallistujat tutustuivat toiminnallisesti ohjelmoinnin ja robotiikan saloihin. Torstaipäivän päätteeksi Anna-Maija Partanen Lapin yliopistosta veti yhteistyössä Innokas-koordinaattori Kati Sormusen kanssa kaikille yhteisen työpajan: ”Ohjelmointi opetussuunnitelmassa”. Anna-Maijan ja Katin alustusten jälkeen opettajankouluttajat keskustelivat uuden opetussuunnitelman sisällöistä ohjelmoinnin ja robotiikan näkökulmista. Keskusteluissa pureuduttiin muun muassa siihen, miten ohjelmointia voi käytännössä opettaa osana eri oppiaineita ja miten ne voivat olla osana oppiainerajoja rikkovissa laaja-alaisen osaamisen taitoja tukevissa kokonaisuuksissa.

opspohdintaa Okl koodaa työpajat

Perjantaina osallistujat jakoivat ohjelmointi- ja robotiikkakuulumisia. ”Lava oli vapaa” eli jokainen halukas sai esitellä tai kertoa, miten ohjelmointi ja robotiikka näkyy omassa tai oman yksikön toiminnassa. Esittelyjen aikana kuulimme muun muassa eri puolella Suomea järjestettävistä tapahtumista, päivien aikana ideoidusta kerhotoiminnasta, uusista välineistä- ja ohjelmointiympäristöistä sekä kansainvälisistä kuulumisia ohjelmointiin ja robotiikkaan liittyen. Kuulimme myös SOOL:n puheenjohtajan Piritta Talikan kautta opettajiksi opiskelevien terveiset. Mahtavaa, että SOOL oli myös mukana tapahtumassa!

Perjantaipäivän lopuksi kartoitimme osallistujien tarpeita ja ideoita OKL koodaa! -toimintaan liittyen. Yhteisiä osaamisen jakamiseen fokusoituja tapaamisia ja tapahtumia toivottiin lisää. Paljon keskusteltiin myös viestinnästä. Yhdessä etsittiin keinoja saada yhä useampi opettajankouluttaja mukaan seuraaviin tapaamisiin. Keskustelua käytiin myös yhteisistä opettajien ja opettajankouluttajien tapaamisista.

okl koodaa kuva 2

Yhteenvetona voi todeta, että sekä opettajilla että opettajankouluttajilla on nyt hyvä meininki: innostusta jakaa ja oppia ohjelmoinnin ja robotiikan opetuksen pedagogisia ja mielekkäitä käytänteitä löytyy ympäri Suomen. Tärkeintä on nyt organisoida ja tarjota näitä osaamisen jakamisen tilanteita ja paikkoja sekä innostaa opettajia ja opettajien kouluttajia jatkuvaan yhteistyöhön. Iso kiitos kaikille tapahtuman järjestäjille ja osallistujille: kuten Rauman opettajankoulutuslaitoksen käsityökasvatuksen professori Eila Lindfors tapahtuman aikana totesi: ”Osallistujat tekevät tapahtuman”. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavan OKL koodaa! -tapahtuman suunnittelu on jo käynnissä.

Innokas-terveisin,
Tiina  ja Kati

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s