Vanttilan 6A -luokka aloitti ScratchDuino-pilotoinnin

Luokkamme aloitti perjantaina 9.10. SD-robottiin ja -ohjelmaan tutustumisen. Käytimme siihen kaksi oppituntia. Olimme asentaneet ohjelman koneille jo aiemmin, joten pääsimme töihin varsin pian. Alussa oli muutamia teknisiä haasteita, mutta niin on aina, kun otetaan uutta laitteistoa käyttöön. Niistä selvittiin kuitenkin pian ja suurena apuna oli myös Mikko-ope, joka oli mukana kanssamme ensimmäisellä tunnilla.

Aloitus Mikko ja tytöt

Luokka on käyttänyt aiemmin Lego NXT –laitteistoa. Syksyn alussa olimme pari kertaa ohjelmoineet myös tavallisella Scratchilla, joten oppilailla oli kokemusta sekä ohjelmoinnista että robotiikasta.

Lähdimme liikkeelle perusteista, eli robotti täytyy saada liikkumaan ja pysähtymään hallitusti. Kun se onnistui, harjoittelimme käännöksen tekemistä. Viimeisenä ohjausharjoituksena oli SD-laatikon kiertäminen. Laatikkoa kiertäessä opettelimme myös Toista-komennon käytön. Huomasimme, että kun laatikon kiertäminen on puolivälissä, ohjeet voi laittaa silmukan sisälle. Toki sielläkin on muutama knoppi, jotka täytyy hoksata.

Aloitus pojat kiertää laatikkoa

Muutama ryhmä huomasi oma-aloitteisesti, että nuolinäppäimiä voi hyödyntää robotin ohjauksessa. Muutamat parit ohjelmoivat itsekseen neljä erillistä pientä polkua, joiden avulla robotti totteli näppäimistön nuolia.

Välitunnin jälkeen opettelimme Jos –Sitten – Muuten –silmukan käytön. Neljällä silmukalla, sekä Toista ikuisesti-silmukalla saimme nuolet tyylikkäästi käyttöön ja lopuksi kisailimme pujotteluradalla. Parin metrin mittaisella radalla oli kolme tussia, jotka robotin piti käsiohjauksella kiertää. Tussin kaatamisesta seurasi kolmen sekunnin aikasakko. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä hämmästelyä ”Miten se nyt tuonne menee?” Nopeimmat suoritukset olivat tasaväkisiä. Täytyy udella, saako moottoreiden tehoja nostettua mitenkään…

Suurin osa oppilaista syttyi aiheeseen mukavasti ja seuraavaa kertaa kyseltiin.

– Erkki, Vanttilan koulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s