Legorobotti- ja kissakoodausta Toijalassa

Tiistaina 13.10. klo 10 kirjaston ovien auetessa sisällä syöksyi lähes satapäinen joukko akaalaisia pieniä innokkaita valmiina käskyttämään robotteja. Robotit odottivat koodausta, kun ylläpito oli aamulla jo asentanut kirjaston koneisiin ohjelmiston.

Ensimmäinen tehtävä oli valkoisen viivan tunnistus. Nuoret ohjelmoivat robotin erottamaan valkoisen viivan, sen jälken peruuttamaan ja kääntymään. Hätäisimmät tekivät sen nopeasti ja lisäsivät siihen loopin, jolloin saatin ympyrän sisällä seikkaileva sumorobotti.

Toinen haaste oli viivanseuranta. Se oli helppoa ev-g-ohjelmistolla. Toiset tekivät väriin perustuvan koodin, jotkut tekivät heijastuneen valon määrään pohjautuvan.

Kolmas projekti oli taskuparkkeeraus. Robotti seurasi punaista viivaa ja etäisyysanturi etsi tyhjää tilaa oikealta kyljeltä. Parkkeeraus oli haasteellista, mutta päivä oli mukava.

 

Koko päivä koodausta

Päivä alkoi aamusta nonstop-koodauksella iltapäivälle kolmeen (15) saakka. Muutamat sitkeimmät olivat aamusta iltaan leikkimässä roboteilla ja myös Scratch-ohjelmoinnilla, mutta useimmat lapsista kävivät tekemässä haasteet ja jatkoivat kirjastosta kirjojen hakua.

Nuoria oli kaikkiaan parisenkymmentä, ja tapahtuma keräsi myös isiä ja ja äitejä paikalle. Neljällä tietokoneella ja yhdellä aikuisella ohjaajalla oli kiirettä koko ajan. Paikallisia opettajia tai opetuksesta päättäviä ei — ikävä kyllä — käynyt paikalla jututtamassa. Tosin tapahtuman mainostaminenkin jäi pienelle.

Muutama robotti väsähti päivän kuluessa, mutta lapset saivat korjattua Rubikin kuution ratkaisijabotin, ja sitä katsellessa aika kului hyvin.

 

Omaa kivaa

Ohjattujen haasteiden harmiksi omat projektit ovat mielenkiintoisimpia. Muutamat robotit ääntelivät kuin norsut, joillain silmät vilkkuivat ja ne tekivät kaikkea muutakin. Olisipa vain lisää robotteja tapahtumia varten.

Seuraavaksi olemme Tekniikan päivillä Tampereella sekä samaan aikaan Vantaalla PiiPoon tapahtumassa rakentelemassa robotteja ja siitä parin viikon päästä Helsingissä koodailemassa tai ideoimassa robotteja; Tapahtumista voit katsoa lisää osoitteessa www.luntti.net/FLL

Kaikkiaan meillä oli neljä robottia, joista kaksi omaa ja kaksi lainassa Viitasaaren kunnasta, jossa allekirjoittanut on töissä. Kiitos Viitasaarelle j Akaan kirjaston henkilökunnalle.

Kuvia en ehtinyt päivän aikana ottamaan. Sen verran oli iloa liikenteessä!

 

Markku Leino; lumanaattori.

Viitasaari; www.luntti.net/FLL

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s