Egna musikinstrument

Jag undervisar musik i lågstadiet och högstadiet. De grupper som jag tänker presentera Micro:bit för är åk 3-4, åk 5-6 och några 7:e klasser.

Kort intro

Jag berättade i korthet för eleverna i lågstadiet vad Micro:bit är för något. Med min radiostyrda Legobil visade jag hur en Micro:bit kan styra trådlöst en annan Micro:bit, som i sin tur kan styra motorer.

Idékläckning

Eleverna fick i uppgift att planera ett musikinstrument. Grundidén var att skapa ett instrument som närmast kan klassas som en midikontroller, dvs ett mekaniskt elektroniskt verktyg som kan skicka midi-koder till en syntetisator, som i sin tur skapar musikaliska toner i en högtalare. Eleverna förstod att de inte behöver göra ett instrument som på riktigt klingar som ett instrument, endast en kontroller för en synt.

3 – 4

Treorna och fyrorna kom hastigt fram till en idé om en låda som man slår på. Idén utvecklades småningom till en kub som står på ett av sina hörn på en ställning. Varje sida har en sensor, som känner av när man klappar på sidan. Man får 6 olika toner från instrumentet.

5 – 6

Innan femmorna och sexorna började kläcka fram egna idéer, presenterade jag treornas och fyrornas ide åt dem. Nu gick diskussionen djupare in på olika sensorer, som man kunde använda. Eleverna kom fram till några mycket fina utvecklingsförslag till treornas och fyrornas kub. Tiden tog slut småningom och eleverna fick till läxa att fundera vidare på egna instrument.

Fortsättning

En midikontroller är i korthet en apparat som skickar data till t.ex. en sysntetisator i form av a) vilken ton som skall spelas, b) hur stark tonen skall vara och c) på vilken kanal tonen skall spelas. Man kan t.ex. få olika instrument att klinga samtidigt, då man använder flera kanaler. En Micro:bit borde fungera perfekt för ändamålet.

Tills vidare består idén av en kub, som man ställer på ett hörn. Slår man på en sida, avläser den inbyggda Micro:bitten slaget med lämplig sensor och skickar signalen trådlöst vidare till en annan Micro:bit, som i sin tur skapar själva midisignalen, som går till en syntetisator och högtalare. Lyfter man upp kuben från sin ställning och lägger den att stå på ett annat hörn, byts instrumentljudet ut till ett annat. T.ex. trummor, då kan lådan jämföras med en cajón-box.

Jag har inte mycket timmar till förfogande för det här, så jag har ganska kraftigt styrt in idékläckandet mot musik. Musikinstrument är i fokus, och då speciellt midiinstrument. Jag kommer själv att skapa midigränssnittet (den mottagande Micro:bitten, synten och förstärkningen) medan eleverna får koncentrera sig på själva midikontrollern. Treorna och fyrorna får utveckla vidare sin kub. Femmorna och sexorna får ännu komma fram med egna idéer.

Arbetsfaser

  • bygga lådan med sensorerna
  • utveckla ställningen som lådan kan stå på
  • bygga en lucka för Micro:bit, batteri och kretskort
    (lådan skall vara trådlös, Micro:bitten skall känna rotationen)
  • måla lådan (hur skall det framgå vilka instrumentljud man kan ha?)
  • bygga en ask för den mottagande Micro:bitten

Johan Halmén
Lovisanejdens högstadium
Haddom skola

 

Yksi ajatus artikkelista “Egna musikinstrument

  1. Paluuviite: Mera tester för instrumentbygge | Innokas-verkoston blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s