Mera tester för instrumentbygge

Jag skrev tidigare om våra idéer till musikinstrument.

Vi har tre lådor färdiga. Bara elektroniken saknas. Lådorna har en liten rund lucka för att vi skall komma åt att installera en Microbit och lite övrig elektronik inuti.

IMG_20171012_134445

Jag testade Velostat-plast och dess lämplighet för de sensorer som vi behöver. Velostat är plast som leder ström. Testet gick ut på följande. Jag har en bit aluminiumfolie, som jag kopplar med kabel till P0 på Microbit.

IMG_20171012_131349

Sedan lägger jag på två lager av Velostat.

IMG_20171012_131410

Ovanpå det kommer följande bit folie med ledning som går till Microbits 3V.

IMG_20171012_131441

Från P0 går det ännu en resistor (1 kOhm) till 0V. På det här sättet har jag gjort en spänningsfördelare: 0 V < 1 kOhm > P0 < Velostat > 3 V. När jag trycker på folien och trycket på Velostatfilmen ökar, sjunker resistansen. Spänningen i P0 stiger.

Testprogrammet ser ut så här.

microb

Vi läser spänningen i P0. Den kan variera mellan 0 V och 3 V. Värdena som ”analog read pin” läser är från 0 till 1023. Utan att pressa på den övre folien är värdet 300 – 400, så jag lade 500 som tröskelvärde. Går det över det, piper det till med en frekvens som är hälften av det lästa värdet. Ligger vi under tröskelvärdet, skall det vara tyst.

P1 är kopplad till en liten piezosummer. ”Ring tone”-kommandot går till P1. Det är en simpel fyrkantsvåg och själva piezoelementet har mycket svagt ljud. Men du kan höra resultatet här:

Klick

Lådan får en sådan här sensor på varje sida. Man kan programmera Microbit så att trycket påverkar ljudet som skall spelas up. Eller man kan nöja sig med att bara klappa på lådans sida för att spela en ton.

I detta exempel testade jag bara hur känslig en sådan här sensor är. Den tycks fungera tillräckligt bra. Här hade jag bara en piezosummer som pep till. Vad vi kommer att ersätta piezosummern och fyrkantsvågen med är en trådlös kontakt till en annan Microbit, som i sin tur kopplas med midi till en synt. Länken till min video om Microbit och midi.

Det kunde vara fint om man kunde variera ljudstyrkan med hur hårt man slår mot lådans sida. Men man kan inte lita på avläsningen. Ett slag mot folien och Velostat-filmen leder till en plötslig uppgång av ledningsförmågan. Det här kan man se på ett oscilloskop. Men Microbit skall alltså läsa 6 likadana sensorer i tur och ordning. Den plötsliga piken i en sensor sker kanske inte just då när Microbit råkar avläsa spänningen just från den sensorn. Vi behöver lite mer elektronik, som t.ex. kunde förlänga spänningspiken så att man får känslan av att kunna reglera tonstyrkan genom att variera styrkan i slaget.

Övriga instrumentidéer

Detta var åk 3 – 4 i Haddom skola som kom fram till den här idén. Övriga idéer som elever kommit fram till i årskurserna 5 – 7 och som vi tänker förverkliga:

  • En ukulele, där strängarna är laserstrålar
  • En dyna, där man kan trycka på olika ställen för att skapa ljud
  • Käppar som man slår mot varandra och det kommer olika ljud från olika ställen på käpparna
  • Kläder som har insydda sensorer som man klappar på för att skapa ljud (body percussion)

Johan Halmén
Lovisanejdens högstadium
Haddom skola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s