Maker-tekemistä ja vr-aikamatkailua Kontiolahdella

Make it now -hankkeen opettaja Sami Ryynänen on syksyn aikana toteuttanut Kontiolahden Kirkonkylän koululla maker-tekemistä, niin virtuaalisia, kuin fyysisiä oppimisympäristöjä hyödyntäen kokeilemalla aina uusia tapoja opiskella ja toimia: ”Usein kehittelemme omia pelejä ja metodeja kouluarkeen, joita testaamme ja jatkokehitämme tarpeen vaatiessa. Prosessimme etenee aina alkuideoinnin kautta testaukseen ja siitä yhteiseen kehityskeskusteluun. Osa ideoista kuopataan ja osa on vastoin elänyt keskuudessamme jo melko pitkään! Toimintamallimme huomioon ottaen Maker-hanke on erittäin tervetullut keskuuteemme.

TVT-valinnaisjaksollani oppilaat laittoivat tiimityöskentelytaitonsa koetukselle Minecraft-pelin parissa, jossa tehtävänä oli rakentaa pienoismalli koulustamme. Projekti alkoi mittaamalla koulumme ulkoiset mitat pitkällä mittanauhalla. Seuraavaksi koulurakennusten pohja luotiin Minecraftiin mittausten perusteella. Oppilaat jakautuivat pieniin ryhmiin, joissa jokaisen ryhmän vastuulla oli rakentaa tietty osa koulurakennuksista. Tehtävä oli erinomainen tilanhahmottamisen ja mittaamisen kannalta. Materiaaliratkaisut ja hetkellinen työnjako synnyttivät oppilaiden välillä paljon tervettä keskustelua ja viestintää. Lopputulos yllätti opettajan tarkkuudellaan; jopa ruokalan seinällä olevat presidenttien kuvat löytyivät valmiista pienoismallista!

TVT-jaksossa päästiin myös kokeilemaan muun muassa virtuaalitodellisuutta kahden eri laitteistovaihtoehdon turvin. Oppilaat piirsivät kolmiulotteisia muotoja ja kokeilivat erilaisia virtuaalisia työkaluja. Opintojaksoon sisällytetty koodaus oli myös oppilaiden mieleen. Micro:bit-piirikortit ja Code.org-sivusto luottivat hyvin yhtenevään ohjelmointikieleen.

6B-luokka on myös syksyn aikana hyödyntänyt Minecraft-peliä muutamissa oppiaineissa. Koordinaattien kertausta kokeilimme suunnistamalla Minecraft-maailmassa, johon opettaja/oppilaat oli luoneet valmiin suunnistusradan. Rasteina toimivat kyltit, joiden luokse suunnistettiin annetuilla koordinaateilla. Matematiikassa oppilaiden tehtävänä oli laskea Minecraftiin luotujen 3D-muotojen tilavuuksia. Ympäristöopissa loimme yhteiseen maailmaan jääkauden jättämiä luonnonmuodostumia. Lopuksi teimme ”kävelykierroksen” opettajan johdolla tarkastellen samalla muodostumia.

Syksyllä aloitin koulullamme Testi-kerhon, jossa testaamme fysiikkaan, kemiaan ja itse asiassa kaikkeen mahdolliseen muuhunkin liittyviä asioita. Voimme kokeilla periaatteessa juuri sitä, mikä päähän pälkähtää! Tavoite on kuitenkin käyttää yksinkertaisia ja kierrätettäviä materiaaleja mahdollisimman pitkälle. Aloitimme kerhon kisaamalla parhaasta paineilmaraketista. Raketti koostui 1,5l:n muovipullosta, johon laitettiin vettä ja paineilmaa. Oppilaat paransivat rakettejaan siivekkeillä, nokkapainolla ja aerodynaamisella kärjellä. Raketit laukaistiin matkaan t-kahvapumpun voimin. Voittajaraketti lensi n. 35 metriä.

Seuraava suurempi haaste oli pudottaa kananmuna ehjänä mahdollisimman korkealta. Kerholaiset saivat suojata kananmunaa yksinkertaisilla materiaaleilla, kuten puutikuilla, kuminauhoilla ja mehupilleillä. Tehtävä oli yksinkertainen, mutta haastava. Pitkien pohdiskelujen jälkeen oppilaat saivat rakennelmansa etenemään lopputuloksella, että voittajakananmuna jouduttiin tiputtamaan 12 metrin korkeudesta, jotta se saatiin rikki.

Pieninä välihaasteina olemme kerhossa toteuttaneet pienempiä mehupillillä laukaistavia raketteja ja Beebottien luovaa hyödyntämistä. Beebotiin kiinnitimme taulutussin, jolla piirsimme alustalle Beebottia ohjelmoimalla. Pidimme myös melko hauskat turnajaiset (3 vs. 3) teippaamalla botteihin puutikuista peitset ja asettamalla pieni puuhahmo botin päälle. Tavoitteena oli osua omalla peitsellä vastustajien puuhahmoihin.”

Kylmäojan koululla toteutettiin pienimuotoinen historian projekti Visiot-hankkeen pohjalta hankeopettaja Ilari Malisen ja allekirjoittaneen voimin, missä hyödynsimme cardboard-teknologian vr-laseja, sekä Acropolis 3D VR -sovellusta. Projekti  toteutettiin kahdessa oppitunnissa työpistetyöskentelynä kuvataidetta ja historiaa integroiden. Yhdellä työpisteellä oppilaiden tuli tehdä kuvataidetyö aihepiiriin liittyen. Toisella pisteellä tutkittiin 360°-videota Akropolis-kukkulalta. Videoon liittyen oli muutamia kevyitä kysymyksiä, joihin piti selvittää vastaukset videon pohjalta. Yksi pisteistä toimi omatoimisena opiskelupisteenä, jossa oppilaat lukivat kirjan kappaleen, tekivät siihen liittyviä tehtäviä, sekä erikseen annettuja tehtäviä. Varsinainen vr-piste sisälsi Acropolis 3D VR -sovelluksen (byod / opettajan kännykkä) avulla tutustumista rekonstruoituun Akropolikseen. Sovellus oli käytettävissä iPadilla, sekä vr-laseilla. Oppilaat kuvailivat vr-sovellusta ”paljon siistimmäksi” ja ”vaikuttavammaksi”, kuin padi-sovellus. Sovelluksen käyttöön annettiin muutamia selvitystehtäviä, kuten esimerkiksi: ”Minne Akropoliksen rakennukset on rakennettu?”, ”Kuvaile näkemiäsi pinnanmuotoja.”. Oppilaat tekivät annetut tehtävät perinteisin menetelmin käsinkirjoittamalla vihkoihin.

visiot1

Hyvää joulua toivottelee,

Lauri Parkkonen, Sami Ryynänen ja Ilari Malinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s