Micro:bit i Vendlaskolan

Vi började ivrigt att jobba med micro:bits genast på hösten. Åk 5-6 gjorde ett ämnesöverskridande projekt där de skapade sina drömmaskiner i grupper. Vi utgick från processchemat innovationer, plan osv. som vi lärare hade i fortbildningen i höstas. Först samlade vi på idéer och sedan valde vi bort de som inte gick att förverkliga osv.

Tiedosto_000(2)

Maskiner skulle producera bl.a. godis och choklad men det fanns även en maskin som skulle dublicera mynt. Det kom dock ett fellarm varje gång man matade in en mynt ur micro:biten. 😉 På bilderna ser ni även magiska glasögon som ser in i framtiden och en maskin som spelar olika melodier (själv skapade) när man trycker på olika knappar.

Efter att produkterna hade blivit färdiga presenterade vi dem till yngre elever i vår skola och förskola. De fick se våra presentationsvideon och testa på maskiner. Koderna som eleverna skapade var ännu ganska enkla.

Presentationsvideo av två arbeten

I december började även åk 3-4 programmera med hjälp av åk 5-6 som hjälpte till och handledde dem i början. Elevgrupperna programmerade t.ex. sten, sax, påse -spel och ett spel där en magnet som förs i närheten av micro:bit får den att byta A och B på den. Koderna hittade de i färdiga exemplen. Åk 3-4 jobbade även på egen hand och deras produkter blev julkort som hälsar ”God jul!” på många olika språk. Ett av korten har även ett inbyggt spel som räknar antalet gånger man har tryckt på knapp A. Knapp B visar sedan resultatet. Korten ska hälsa föräldrarna välkomna när de kommer på julfest.

Vi kom även på en fungerande lösning för utställningen. Vi behöver inte vara oroliga för att batterierna tar slut.

Tiedosto_000 (2)

Även åk 5-6 jobbade ännu med micro:bit kring temat elektricitet. De byggde olika elektriska kretsar med lysdioder (blinkande lampor), ljussensorer (lampor som tänds när det blir mörkt = ljussensorn täcks över), motorer och summer. Vi hade köpt några inventor´s kits och de var till stor hjälp i det här temat.

God jul! Hyvää joulua!

Essi Ruokokoski och Nina Kuitula från Vendlaskolan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s