Micro:bit-viikko Muhoksen lukiossa

Ennen joulua viimeisellä kokonaisella kouluviikolla Muhoksen lukion ohjelmointi- ja robotiikkakurssilaiset ahersivat Micro:bit-ohjelmoinnin parissa. Viikon intensiivikurssille oli ilmoittautunut mukaan 26 innokasta lukiolaista kaikilta vuosikursseilta. Osalla oli jo jonkin verran ohjelmointikokemusta esimerkiksi edellisen vuoden Arduino-kurssilta tai oman harrastuneisuuden pohjalta, mutta suurin osa lähti kurssille ihan ohjelmointiummikkoina.

Intensiivikurssin vetäjinä oli kolme koulumme opettajaa: kaksi matemaattisten aineiden opettajaa ja yksi englanninopettaja. Kahtena ensimmäisenä päivänä oppitunnit pyörivät muulla koululla normaalisti, joten hieman järjestelykykyä vaadittiin, että kaikki hoitui. Loppuviikon muu koulu oli myös ilmiöoppimisessa ja teki projektitöitä, joten silloin olimme kaikki kolme paikalla.

Kurssin aikana kaikki päivät ma-to kestivät 9-15 ja tuolla välillä opiskelijat saivat käydä omaan tahtiin syömässä ja kahvilla. Tekeminen oli välillä niin intensiivistä, että opiskelijat sai melkein heittää luokasta hetkeksi tauolle, että saimme luokan tuuletettua. Useimmat siis innostuivat ohjelmoinnista tosi kovasti.

Maanantaina aloitimme Micro:bitin lyhyellä esittelyllä. Kerroimme hieman projektin taustoista ja nykytilanteesta, tutustuimme itse laitteeseen ja katsoimme muutaman videon inspiraatioksi. Sen jälkeen kurssilaiset alkoivat tehdä pareittain perusharjoituksia omaan tahtiin. Me opettajat kiertelimme luokassa auttamassa. Jokaisella oppilasparilla oli käytössä kaksi Micro:bitiä, joten jokainen pystyi tekemään perusharjoitukset itse omalla koneellaan. Tämän lisäksi käytössä oli mm. johtimia, ledejä, moottoreita ja kaiuttimia. Oppilaiden edistymisnopeudet vaihtelivat todella paljon. Jo maanantai-iltapäivällä jotkut olivat saaneet perusharjoitukset tehtyä, ja alkoi syntyä matopelejä, autopelejä ym. Tässä vaiheessa opetus oli todellakin interaktiivista.

6tag_131217-205350

Tiistaina aamupäivä meni vielä perusharjoitusten tai omien harjoitusprojektien parissa. Iltapäivällä aloitimme innovaatioprosessin Suomi100 -teemalla. Tästä prosessista jäi hieman sellainen maku, että ideat eivät kaikilla pareilla olleet niin korkealentoisia tai luovia kuin olisi saattanut siihenastisen työskentelyn perusteella odottaa. Lopulta kaikille kuitenkin saatiin idea, jota sitten alettiin toteuttaa. Keskiviikko ja torstain aamupäivä kuluivat sitten tämän oman innovaatioprojektin koodaamisessa ja rakentamisessa. Ideat kehittyivät vielä matkan varrella, mutta lopulta kaikki saivat laitteensa valmiiksi ajoissa. Yksi ryhmä ehti toteuttaa toisenkin projektin kun jäi ylimääräistä aikaa. Viikko huipentui torstai-iltapäivänä innovaatiomessuihin, jossa koko muu koulu pääsi tutustumaan kurssilaisten projektitöihin ja äänestämään parasta ulkoasua, teknistä toteutusta ja ideaa. Opettajat valitsivat myös parhaan myyntipuheen pitäjän, ja näille kaikille jaettiin palkinnot joulujuhlassa seuraavalla viikolla.

WP_20171214_14_53_14_Pro

Kurssin jälkeen keräsimme opiskelijoilta vapaamuotoista palautetta kurssin toteutuksesta. Suurin osa oli todella tyytyväisiä kurssiin ja kehuivat erityisesti sitä, että saivat työskennellä viikon ajan keskeytyksettä saman asian parissa. Micro:bitin selkeä graafinen käyttöliittymä ei tehnyt ohjelmoinnin aloituksen kynnystä korkeaksi, vaan kaikki ensimmäistä kertaa ohjelmointia kokeilleetkin saivat juonesta kiinni. Toisaalta taas osa kokeneemmista ohjelmoijista toivoi myös enemmän tekstipohjaista ohjelmointia, joten jatkossa kurssia (tai mahdollisia jatkokursseja) pitää kehittää siihen suuntaan, että myös tämä toive otetaan huomioon.

Kaiken kaikkiaan tyytyväisin mielin jatkamme Micro:bit-alustan käyttöä ja sen kehittämistä opetuksessa jatkossakin. Ensi lukuvuonna on siis jatkoa luvassa!

Reetta Aho-Ketola, Olli Saikkonen ja Mikko Savola

Muhoksen lukio

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s