Micro:bit-pelejä Kivikolla

Kivikon koululla Kemissä tehtiin marras-tammikuun aikana ensimmäiset kokeilut Micro:bittien kanssa 5A- ja 5B-luokkien kanssa. Molemmat luokat olivat aiemmin käyttäneet palikkaohjelmointia esim. code.orgissa, mutta Micro:bitit olivat ensimmäinen kosketus ”ihan oikealle” koneelle annettavaan ohjelmointiin. Kokeilu tehtiin ns. tutor-tuntien puitteissa, eli Micro:bit-koulutukseen osallistuneen kolmosluokan opettajan lisäksi luokassa oli yleensä paikalla oma opettaja. Peliprojektiin käytettiin toisen luokan kanssa neljä, toisen luokan kanssa kuusi tuntia parin viikon aikana.

Aluksi oppilaat opiskelivat puolikkaan ryhmän tunnilla, jolla kerrattiin ohjelmoinnin perusidea. Sen jälkeen he saivat itselleen Micro:bitit ja pääsivät kokeilemaan ensin oman nimen kirjoittamista, sen jälkeen yksinkertaisen kivi-paperi-sakset-pelin tekemistä ja sen pelaamista. Seuraavalla tunnilla oppilaat saivat pareittain tehtäväksi suunnitella pelin käyttäen nappeja, ravistamista ja kallistuksia. Pidimme syöte-valikoiman yksinkertaisena, jotta oppilaat pääsivät helpommin alkuun. Pelin työstämiseen oli varattu pari oppituntia, joiden aikana piti myös kirjoittaa peliin ohjeet. Viimeisellä tunnilla oppilaat pääsivät pelaamaan toisensa pelejä ja reflektoimaan kokemuksiaan.

Laitteet selvästi motivoivat suurinta osaa oppilaista ja innostusta oli ilmassa. Koska syötevalikoima oli rajattu, pelien ideat rajoittuivat tietovisoista liikunnallisiin peleihin, mutta ei se kokonaisuutta haitannut: kaikki pääsivät osallistumaan ja luomaan uutta ohjelmoinnin avulla. Vastoinkäymisiä esiintyi lähinnä pelien jakamisessa muille, joka piti opettajankin opetella kantapään kautta: Google Drivestä ei onnistunut jakaa .hex-tiedostoja suoraan, vaan ne piti ladata koodausympäristöä käyttäen. Kaiken kaikkiaan tästä pikkuprojektista jäi hyvät kokemukset niin oppilaille kuin opettajillekin, ja vastaavaa projektia on suunnitteilla myös kevätlukukaudelle.

Kai Koskinen

Kivikon koulu, Kemi

5A- ja 5B-luokat

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s