Jouluisia Microbittejä Rajakylässä

Rajakylän koulussa oppilaille annettiin tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa jouluun liittyvät suojakotelot Microbiteille. Toteutimme tämän projektin viidennen teknoluokan käsityötunneilla siten, että ohjelmointi tapahtui teknisen työn luokassa ja tekstiililuokassa tehtiin pahviset suojakotelot.

Ideointi- ja suunnitteluvaiheen ohjasimme elokuun koulutuksessa saamien ohjeiden ja vinkkien pohjalta. Aluksi kokosimme kaikki oppilaat tekstiililuokkaan, jossa kuuntelimme joulumusiikkia hämyisessä valaistuksessa. Oppilaat kirjasivat paperille samalla jouluun liittyviä asioita, tavaroita, ruokia, tapoja jne. Nämä ideat käytiin yhdessä läpi, minkä jälkeen oppilaat ryhtyivät suunnittelemaan pareittain, minkälaisen jouluisen Microbit- kokonaisuuden he haluaisivat toteuttaa. Suunnitelmille annettiin reunaehdoiksi, että suojakotelona käytetään pientä pahvilaatikkoa, joka päällystetään helmin, kulkusin ja huopapaloin ommellulla kankaalla, ja Microbitteihin ohjelmoidaan jotain jouluun liittyviä ääniä, kuvioita tai kirjaimia. Oppilaat piirsivät alkuideoiden ja reunaehtojen perusteella omat suunnitelmansa. Nämä suunnitelmat esiteltiin toisille ja jokainen sai palautetta omasta suunnitelmastaan. Lopuksi annettiin vielä aikaraja, jolloin Microbittien tulisi olla valmiita.

Tälle luokalle Microbiteillä työskentely oli jo entuudestaan tuttua, joten ohjelmointi sujui melko helposti. Microbitteihin ohjelmoitiin jouluista musiikkia, jouluun liittyviä kuvioita esim. sydämiä jne. Sen sijaan pahvilaatikon kankaan koristelu käsin ompelemalla osoittautui melko työlääksi operaatioksi, mikä oli opettajalle yllätys. Lähdimme liikkeelle solmun tekemisestä langan päähän ja langan pujottamisesta neulan silmään. Siinäpä riitti harjoitusta yhdelle tunnille! Samoin oli päättelyn kanssa. Jokainen oppilas sai kuitenkin koristeltua oman kankaansa jouluisin elementein. Pahvilaatikkoon mitattiin ja leikattiin Microbittiä varten sopivan kokoinen aukko, johon sen sai kiinnitettyä laatikon sisäpuolelta. Yhtenä tarkoituksena oli vielä sekin, että Microbitin saa helposti irrotettua laatikosta rikkomatta laatikkoa.

Vaikka kaikki ei sujunutkaan projektin aikana kuin Strömsössä, opettajalla heräsi innostus kokeilla tätä samaa projektia joskus uudelleen ja petrata tässä projektissa ilmenneet karikot. Haasteena on saada aikaiseksi esteettinen ja toimiva kokonaisuus, jossa Microbit olisi luonteva osa tuotetta.

dav

Tarja Rajakylän koulu, Oulu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s