På Leppätie språkbadsskola i Sibbo har vi genomfört två projekt med Micro:Bit under detta läsår. Vi började med att bekanta oss med Micro:Bitarna under två lektioner på hösten. Då fick eleverna bekanta sig med själva hårdvaran och mjukvaran. Övningarna gjordes i egen takt, modeller och instruktioner togs från Innokas webbsidor. Eleverna  gjorde bland annat tärningar på LED-panelen.

Eleverna fick också experimentera med olika tilläggsdelar.
aloitus

Under höstterminen fick årskurs 6 sedan i uppdrag att planera ett eget instrument enligt följande instruktioner:

  • påhittat instrument
  • skalet, utseende
  • koda Micro:Bitten (koppla högtalare)
  • laga en egen låt (stycke) m h a Micro:Bit
  • skriva en kort historik till instrumentet

Projektet förverkligades under musik- och konstlektionerna. Eleverna delades i 3-4 personers grupper. Alla fick samma instruktioner till slutprodukten, men själva planeringen, förverkligandet och koden fick de göra själv.

Exempel på elevarbeten
ApplePen
Spelar upp låten Pen Pineapple Apple Pen då bilen kör framåt.

Valdetsinator
Konverterar dina känslor till musik. Musiken spelas upp genom att man snurrar på handtaget. Knapparna på manicken lyser upp och ger ljusterapi åt åhöraren.

Nyan Cat 2000

En rymdvarelse som kom till vår planet för att spela upp sina känslor. A-knappen spelade positiva och glada känslor, B-knappen sorgsna medan A+B spelade neutrala känslor. Skalet var gjort av toalettpappersrullar och papper. För att få högtalare kopplade till Micro:Bitten kom en av eleverna på att skruva loss en högtalare från en bordsdator.

Vi beställde en del tilläggsdelar från Ebay efter det första projektet. Högtalare, kablar och LED-lampor behövdes det mycket mera av för att eleverna skulle kunna förverkliga sina projekt i framtiden.

Det kan konstateras att temat programmering och digitalt skapande väckte elevernas intresse att lära sig mera. Gruppen tog ansvar för sitt lärande och tog självständigt reda på hur olika problem skulle lösas. Det vi anser viktigt med den här typen av projekt är att eleverna ges tid och möjlighet att själva pröva på och göra misstag. Det viktiga är att få lära sig tillsammans med andra. Samtidigt tränas många av de färdigheter som läroplanen lyfter fram, såsom samarbete, problemlösningsförmåga, innovationer, planeringsförmåga. För läraren är den här typen av skapandeprojekt ett alternativ till att kunna erbjuda eleverna en uppgift som passar oberoende av bakgrund och tidigare erfarenheter.

Leppätie skola, Sibbo
åk 4-6
Merja Auramo och Jonas Koivumäki

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s