Micro:bit-robotteja Kaisaniemessä

Otin Micro:bitit käyttöön 5.-luokkalaisten designryhmän kanssa. He opiskelevat valinnaisainetta design yhden tunnin viikossa. Kaikilla oppilailla ei ollut aiempaa kokemusta koodauksesta, joten aloitimme opettelemalla perustermejä ja harjoittelemalla Angry Birds- ja Frozen-peleillä. Sitten tutustuimme Scratch-ohjelmointiympäristöön ja vasta sen jälkeen Micro:bittiin.

Aluksi tehtävänä oli saada näytölle tietty kuvio tai teksti, saada Micro:bit soittamaan melodiaa kaiuttimesta ja saada piuhoin kytketty ledivalo syttymään. Sen jälkeen oppilaat alkoivat jo suunnitella ryhmissä pahvisia robotteja ja niille edellä mainittuja toimintoja. Yksi ryhmä halusi saada robottinsa liikkumaan, ja siitä ajatuksesta innostuneena tutkin, mitä mahdollisuuksia olisi liittää Micro:bitteihin auto. Löysin Zachin avulla 4tronixilta Robo:Bit Buggyn, johon Micro:bit on helppo kytkeä. Auton mukaan ottaminen edellytti meitä kuitenkin opettelemaan myös radiotoiminnot, mikä oli sinänsä hyvä asia! Muutkin ryhmät innostuivat autosta, ja sovimmekin, että jokainen ryhmä sisällyttää suunnitelmaansa myös auton. Käytännössä robotit siis teipattiin auton päälle ja niitä ohjattiin kaukosäätimellä. Käytössä siis aina vähintään kolme Micro:bittiä.

Tarkoituksena oli saada kaikki robotit (7 kpl) valmiiksi jouluun mennessä, mutta käytännön ongelmat tulivat vastaan. Olin ainoana opettajana 27 oppilaan ryhmässä ja jokainen ryhmä tarvitsi henkilökohtaista ohjausta. Toisille oli keksittävä muuta puuhaa siksi aikaa. Tilanne alkoi helpottamaan tammikuun lopussa, kun sain avukseni toisen opettajan. Nyt jatkan robottien parissa yhden ryhmän kanssa kerrallaan ja toinen opettaja ohjaa luokassa muuta toimintaa. Näin jälkiviisaana voin sanoa, että haukkasin liian suuren palan. Olisi ollut parempi tehdä pieniä harjoituksia noin ison ryhmän kanssa, varsinkin kun aikaa on niin vähän.

Tämä on kaikesta huolimatta ollut todella opettavainen kokemus ja aion jatkossakin käyttää Micro:bittejä opetuksessani jollain tapaa!

Terveisin Raisa Palaste-Arola, Kaisaniemen ala-aste

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s