Innokas – Make it now -hanke Kylmäojan koululla Kontiolahdella

Make it now -hanke jatkui Kylmäojankoululla Kontiolahdella syventymällä tutkimaan Micro:bitien uudenlaisia oppimismahdollisuuksia integroimalla sitä mm. yhteiskuntaoppiin. Neljäsluokkalaisten yhteiskuntaopin raha-jakson yhteydessä käsiteltiin luottokortteja ja pankkitilejä, joista tuli ajatus kokeilla oppilaiden kanssa tuottaa omat ohjelmoidut luottokortit. Niillä havainnollistettiin luottokorttien ja pankkitilien toimintaperiaatetta. Kaikkien oppilaiden luottokortteihin ohjelmoitiin muuttujalla ”50€ rahaa” ja rahamäärää pystyi vähentämään euro kerrallaan A-napista ja tilille pystyi lisäämään rahaa B-napilla euro kerrallaan. Oppilaat saivat askarrella varsinaiset luottokortit pahvista ja paperista. Jokainen luottokortti tuli myös personoida oman näköiseksi, kuten oikeastikin saa pankeilta luottokortteja monin eri ulkonäöin. Projekti huipentui oppituntiin, jolloin jokainen oppilas sai yhden tavaran ja he saivat lähteä kauppaamaan tavaroita toinen toisilleen, sekä määrittelemään itse tavaroille hinnan. Oppilaiden tuli pitää kirjaa ostoista ja myynneistä paperille. Tunnin lopuksi oppilaiden tuli tarkistaa luottokorttinsa loppusaldo ja ilmoittaa omistamiensa tavaroidensa määrä. Oppilaiden kanssa yhdessä mietittiin ostokäyttäytymistä, että ketkä halusivat omistaa tavaraa ja osa taas ei omistanut yhtään tavaraa, mutta olivat tehneet voittoa kaupankäynnillä. Tämä oli varsin onnistunut projekti ja hyvin käytännönläheinen tapa hyödyntää Micro:bitejä työkaluina eri oppiaineiden ilmiöpohjaiseen opetukseen. Keräsin oppilailta mielipiteitä projektista ja melkein kaikki taisivat antaa täydet pisteet. Melkein kaikki (tai kaikki) oppilaat nimesivät projektin vuoden parhaaksi opilliseksi tapahtumaksi yhteiskuntaopissa, kun lukuvuoden lopuksi kerätttiin palautetta ja itsearviointeja. IMG_4054 2
IMG_4057 2.JPG

Hankkeessa lähdettiin tutustumaan myös 3d-tulostukseen, jota harjoiteltiin arkielämää hyödyntävien esineiden keksimisellä, suunnittelulla ja toteutuksella. 3d-mallinnuksen välineenä toimi Tinkercad ja lopputulokset tulostettiin Ultimaker 2+ -tulostimella. Projekti toteutettiin TEK-valinnaisaineessa, jossa oli 4-6lk oppilaita. Lopputuloksena oppilaat suunnittelivat mm. maalivahdin maskin teippien leikkaajaa ja avaimenperiä. Haasteina koettiin tässä projektissa tulostusten ajallinen kesto, joka toi hankaluutta tulostamiseen ja vaati oppilailta myös omaa aktiivisuutta, että tulostuksia saatiin toteutettua.
blogiin tulostus.jpg

Make it now -hanke huipentuu kakkosluokkalaisten kevätjuhlaan, jossa on niin tanssia, kitaroita, robotiikkaa kuin Micro:bitejä. Olemme varsinaisen Make it now -luokan kanssa rakentaneet Lego Mindstorms NXT -robotiikkasarjoista robotteja ympäristöopin tutkimusjakson aikana. Robotteja on ohjelmoitu mm. heräämään henkiin äänenvoimakkuuden kasvaessa. Tämän toiminnon käyttömahdollisuuksia on pohdittu luokan työrauhan valvomiseen robottien voimin. Kuvataiteessa on valmistettu kevään aikana omat kitarat, joihin on kevätjuhlan robottiryhmä ohjelmoinut kirkkaat valot Micro:bit + ZIP haloring -yhdistelmälle. Varsinaisen esityksen draamankaari menee niin, että kitaristit ja tanssijat ovat lavalla. Yksi robottiryhmäläinen käy ”käynnistämässä” esityksen Micro:bitistä valmistetulla kaukosäätimellä, josta nappia painamalla kitaristien kitaroihin syttyy valot ja samaan aikaan laitetaan itse musiikki päälle ja esitys käynnistyy. Taustalla pyörii vielä robottiryhmäläisten kuvaama videoesitys kevään aikana tehdyistä roboteista. Esitys on toteutettu yhdessä rinnakkaisluokan ja sen opettaja Samuli Rydenfeltin kanssa.
IMG_4084.jpg
IMG_4082.jpg

Innokasta kesää toivottelee kaikille,

Lauri Parkkonen, Innokas-aluekoordinaattori

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s