HP Reveal (entinen Aurasma), osa 1/2

Tässä blogitekstissä esitellään HP Reveal -sovellusta. Tarkoituksena on tarjota riittävästi tietoa opettajalle sovelluksen yksinkertaiseen kokeilemiseen oppilaiden kanssa. Mikä HP Reveal siis on ja mitä sillä voi tehdä?

HP Reveal sovelluksen aikaisempi nimi oli Aurasma. Nimenvaihdos nykyiseen muotoon tapahtui kevään 2018 aikana. HP Reveal on lisättyä todellisuutta (augment reality, AR) hyödyntävä sovellus, jota voi käytetään iOS- tai Adroid-laitteilla. Sovelluksella on nettisivut (https://www.aurasma.com/ tai https://www.hpreveal.com/), joiden kautta sovellusta myös käytetään. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Pelkällä tabletilla tai puhelimella käyttö onnistuu hyvin. Nettisivujen käyttöliittymän avulla sovelluksesta saa enemmän irti, koska niin sanotuista Auroista voi tehdä syvällisempiä – niihin voi lisätä esimerkiksi näytön napautuksesta aukeavia videoita yms. Tässä blogitekstissä käsitellään kuitenkin vain HP Revealin tablet- ja puhelinkäyttöä, joka on varsin yksinkertaista. Kirjoitan myöhemmin blogitekstin osassa 2/2 HP Revealin nettisivujen suomista mahdollisuuksista Aurojen tekoon.

Sovelluksen käyttö tabletilla edellyttää, että siihen on asennettu HP Reveal -sovellus, jolla voidaan tehdä yksinkertaisia Auroja. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi sovelluspalvelusta.

Sovelluksen toimintaperiaate on yksinkertainen ja lyhykäisyydessään seuraava.

  1. Tabletin (tai puhelimen) näytön läpi katsotaan jotain kuvaa.
  2. Tämän seurauksena laitteen näytölle aukeaa mediatiedosto, joka voi olla esimerkiksi animaatio, video tai toinen kuva.

Kuvasta, joka median – esimerkiksi animaation – laukaisee, käytetään jatkossa nimitystä triggeri HP Revealin englanninkielisen nimityksen ”trigger” mukaisesti. Näytölle ilmestyvästä mediatiedostosta (esim. animaatio) sovellus käyttää nimitystä overlay. Yhdessä triggeri ja overlay muodostavat Auran. Esimerkiksi englannin oppitunnilla voidaan triggeriksi ottaa kuva kirjasta. Kun kirjaa katsotaan tabletin näytön läpi, overleyna voi toimia video jossa kirjan päälle ilmestyy paperi, johon on kirjoitettu teksti ”a book”. Videolla voidaan lisäksi lausua tämä kirjan englanninkielinen nimi. Toinen Aura voidaan tehdä vaikkapa omenasta. Kun sitä katsotaan tabletin näytön läpi, ilmestyy näytölle teksti ”an apple” joka myös lausutaan videossa. Oheisessa YouTube-videossa on tästä esimerkki. (Ja siis kertauksena: Aura = triggerikuva ja siitä laukeava video).

Videon perusteella havaitaan, että HP Revealin avulla voidaan vaikkapa tehdä peli, jossa oppilaat opettelevat erilaisten asioiden englanninkielisiä nimiä. Tämä voisi tapahtua kiertelemällä luokassa ja katsomalla erilaisia esineitä laitteen näytön läpi. Sovellusta voi hyödyntää monella eri tavalla eikä se ole mitenkään oppiainesidonnainen. Toinen idea soveltamiseen on oppilastöistä tehtävä näyttely. Kun oppilaan työtä katsotaan tabletin näytön läpi voi näytölle esimerkiksi ilmestyä video, jossa esitetään miten oppilastyö tehty. Vaihtoehtoisia soveltamistapoja on lukuisia.

Edellä kuvattujen yksinkertaisten Aurojen tekemiseen ei tarvita tietokonetta. Ne voi tehdä tabletin tai puhelimen sovelluksen avulla. Tässä YouTube-videossa on esimerkki siitä, miten yksinkertainen Aura tehdään iPadillä.

Oppilasprojekteja varten kannattaa HP Revealiin tehdä yksi yhteinen käyttäjätunnus. Sen avulla kaikki käyttäjät voivat kirjautua samanaikaisesti omalla laitteellaan HP Revealiin. Tämän asian etu on, että kaikki käyttäjät näkevät toistensa Aurat. Jos käytössä on eri käyttäjätunnukset, esimerkiksi tunnukset A ja B, pitää käyttäjän A tehdä omasta Aurastaan julkinen. Tämän jälkeen käyttäjän B pitää alkaa seurata käyttäjää A, jolloin hän saa omalla laitteellaan käyttäjän A Auran näkyviin. Tältä säätämiseltä kuitenkin vältytään, kun tehdään yksi tunnus, jolla kaikki oppilaat käyttävät sovellusta.

Lopuksi vielä joitakin käytännön kokemusten kautta opittuja vinkkejä, epämääräisen satunnaisessa järjestyksessä:

  • Kun Aurat on ladattu tablettiin, ei nettiyhteyttä Aurojen näyttämiseksi tarvita. Tämä oli tarpeen esimerkiksi kaupunkikierroksella, jossa nettiyhteyttä ei ole käytössä. Jos sovellusta käytetään tähän tarkoitukseen, kannattaa aluksi kokeilla nettiyhteyden avulla, että kaikki Aurat saadaan varmasti näkyviin tabletilla. Tämän jälkeen Aurat saadaan näkyviin ilman nettiyhteyttä.
  • Kun sovellukseen kirjautuu tietyllä käyttäjätunnuksella, kuluu hetki ennen kuin Aurat alkavat toimia. Jos kuitenkin käy niin, että Aurat eivät lyhyen odottelun jälkeen (noin muutama minuutti) toimi, kannattaa sovelluksesta kirjautua ulos ja uudelleen sisään. Myös sovelluksen uudelleenkäynnistys voi auttaa.
  • Sovelluksen kyky tunnistaa triggeri ei ole paras mahdollinen, esimerkiksi valaistuksen on oltava hyvä. Triggerin reunoille pitää tarvittaessa lisätä objekteja (kuvakehys, automaattisia muotoja tms.), jolloin sovellus tunnistaa triggerin tehokkaasti. Tästä on esimerkki jälkimmäisessä videossa.

Tommi Savikko, yläkoulun matemaattisten aineiden opettaja, Wivi Lönnin koulu, Tampere

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s