Flipataanko?

Marraskuisia terveisiä Innokkaan Make it now! -hankkeesta Kontiolahdelta! Opetan viereiselle nelosluokalle yhden oppitunnin viikossa, ja pähkäilin teettäväni innovaatioprojektin oppilaiden kanssa. He ovat ihan vasta-alkajia Micro:bitien ja ohjelmoinnin maailmassa. Perinteisin menetelmin olisimme lähteneet innovoimaan ja rakentelemaan tuotoksia, sekä ohjelmoimaan sen mukaisesti, mutta tämä tuottaa toisinaan ohjauksessa haastetta, koska oppilaat tarvitsevat ihan alussa paljon ohjelmointiapua ja joka monesti ruuhkauttaa avunantamisen, sekä turhauttaa oppilaita. Tästä tuli mieleen, että entä jos kääntäisin projektin toisinpäin eli flippaisin ja tehtäisiinkin aluksi Micro:biteillä sama ohjelmointi kaikille, ja sen pohjalta lähdettäisiin pohtimaan mihin kyseisenlaista ohjelmointia ja teknologiaa voisi hyödyntää.

Ohjelmoimme Micro:biteihin ohjelmat, että jos P0 painetaan, niin näytölle syttyy valo. Ohjelmoinnin lopuksi meille jäi hetki aikaa pohtia yhdessä, että mihin kyseistä teknologiaa voisi hyödyntää. Keskustelua ei oikein saatu vielä syntymään, ja pohdin jo projektin epäonnistumista. Päätin kuitenkin seuraavalla kerralle vielä kokeilla yhdessä ideointia. Heitin itse ilmoille muutamia omia ideoita ja pikkuhiljaa tuli muutamia varovaisia viittauksia ja ehdotuksia: ”Voisiko sitä käyttää tällaiseen ja tällaiseen?”, johon vastasin: ”Tottakai, te voitte keksiä mitä vain!”. Keskustelu alkoi avautua ja ideoita rupesi satelemaan. Kun ideointi oli päässyt kunnolla vauhtiin yhdessä, niin päästin sen jälkeen oppilaat toteuttamaan omia ideoitaan pienryhmissä.

Lopputulemana oppilaat keksivät mm. älykamman, johon liitetty johto ja folio sulki virtapiirin koskettaessaan ”maadoitettua” parturoitavaa. Yksi ryhmä kehitti myös liukumäen varoitusvalosysteemin, joka ilmoittaa, jos laskija on liukumäessä. Lopulta projekti onnistuikin erittäin hyvin ja oppilaat työskentelivät erittäin innostuneina sekä motivoituneina. Ajatuksena tässä harjoituksessa oli myös pohtia sitä, miten monesti samankaltaista ohjelmaa hyödynnetään monissa eri käyttötarkoituksissa ympärillämme olevissa teknologioissa.

blogikuvaflippaus

Innokasta talven odotusta kaikille toivottelee Parkkosen Lauri!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s