Google Tour Creator ja 360-kuvat

Mikä on Googlen Tour Creator?

Tour Creator on Googlen ylläpitämä verkkopalvelu, jonka voi ottaa käyttöön Google-tilin haltija. Monilla on jo entuudestaan käytössä esimerkiksi Gmail, joten Tour Creatorin käyttöönotto sujuu varsin mutkattomasti. Pitää vain kirjautua Google-tiliin ja aloittaa Tour Creator. Tour Creator sopii vallan mainiosti esim. maantiedon tai historian tuntien elävöittämiseen ja oppilastöiden tekemiseen.

Tour Creatorin pohjana toimivat omat oppilaiden tai opettajien 360-kuvat, joihin sitten Creatorissa liitetään kuvaa tai ääntä. Vaikka 360-kamerat ovat viime aikoina yleistyneet myös koulukäytössä, aika monella koululla ne eivät kiristyneen taloudellisen tilanteen vuoksi ole hankintalistan kärjessä. Tour Creatorilla on onneksi olemassa vastaus myös tähän. Nimittäin Creatorissa voi käyttää Googlen valtavaa kuvamassaa, jolloin omaa 360-kameraa ei tarvita. Valitset vain Tour Creatorissa Googlen kartalta sopivan 360-kuvan ja lataat sen pohjaksi. Näitä 360-pohjia kutsutaan nimellä scene. Pohjina voivat toki toimia myös koulun omalla 360-kameralla otetut kuvat, jotka saa helposti siirrettyä työn pohjaksi.

Tähän pohjana olevaan 360-kuvaan voi mihin tahansa sijoittaa pisteitä (point of interest), joita avaamalla saa esille pisteen alle sijoitettua kuvaa ja ääntä. Tämä käy yksinkertaisesti siirtämällä ääni- tai kuvatiedosto tietokoneelta Creatorin hakuruutuun. Valmis esitys voidaan helposti linkittää esimerkiksi Facebookiin tai Twitteriin. Tour Creatorista löytyy myös upotusvalmius, jolloin esitys voidaan upottaa vaikka Peda.nettiin.

Kuvakaappaus oppilaiden ottamasta 360-kuvasta. Kohteena remontissa oleva Hämeensilta Tampereella.

 

Erilaisia projekteja Googlen Tour Creatorilla.

Aloitimme tänä syksynä Tampereella Hatanpään koulussa muutamia Tour Creator-projekteja. Projekteissa oli mukana biologian, ruotsin ja historian opettajia. Ennen projektien alkua tein Tour Creatorista pienen opetusvideon oppilaiden käyttöön. Video on alla:

 

Historian projekti

Lisäksi opastin muutamia koulumme kahdeksannen luokan oppilaita 360-kameran käyttöön (Ricoh Theta S). Näin oppilaat pääsivät tuottamaan omaa materiaalia (scene-kuvia), jota sitten hyödynsimme historian Suomi 100- projektissa. Projekti keskittyi 1918 tapahtumiin Tampereella, joten oppilaiden kuvauspaikat valikoituivat hyvin pitkälti Tampereen keskustan alueelle. Muuta materiaalia (kuvat) oppilaat hakivat mm. Flickr-palvelun Vapriikin kuva-arkiston albumista ”1918 Sisällissota Tampereella ja sen ympäristössä”. Lisäksi oppilaat loivat omista teksteistään äänitiedostoja Audacity-ohjelmalla. Äänen upottaminen Tour Creatorin 360-kuvaan koettiin hieman hankalaksi. Ongelmana on se, että usein äänitiedosto joudutaan konvertoimaan ennen siirtoa alustalle. Tour Creatorin käyttämä äänitiedostomuoto on MP3, joten muunlainen tiedosto on konvertoitava.  Muuten kahdeksannen luokan oppilaat pitivät Tour Creatorin käyttöä varsin helppona ja yksinkertaisena.

Ohessa osa historian projektia.

Jos esitys ei avaudu, kirjaudu Google-tiliisi Chrome-selaimella. Muista avata äänet 360-kuvan oikean nurkan ratasikonista.

Historian oppilastyö

Ohessa muutamia oppilaiden ottamia historian projektin 360-kuvia.

Milavida Näsinkallio

Keskustori Tampere

 

Ruotsin projekti

Ruotsin projektin toteuttivat seitsemännen luokan oppilaat, joilla oli hyvin vähän kokemusta tämän tyyppisistä töistä. Tällä kertaa keskityttiin käyttämään Googlen omia 360-kuvia Tampereen alueelta. Projektin aiheena oli Fråga vägen. Tässä projektissa oppilaat tekivät parilleen kysymyksiä ruotsiksi valitun maantieteellisen paikan mukaan. Kysymykseen vastannut oppilas opasti tien oikeaan kohteeseen ruotsinkielellä. Nämä äänitiedostot upotettiin oppilaiden valitsemiin Googlen 360-pohjakuviin Tour Creatorissa.

 

Biologian projekti

 Toteutin syksyllä Hatanpään koulun yhdeksänsien luokkien kanssa sairauksiin liittyvän projektin, johon kuului PowerPoint-esitys ja oman videon teko. Lisäksi projektin alussa esittelin oppilaille Tour Creatorin perusperiaatteet. Muutama ryhmä alkoikin työstää aivan omin avuin omaa esitystään Creatorilla. Apuna heillä oli vain tämän blogin alussa mainitsemani video oppilaille.

Ohessa yhden ryhmän tuotos:

Biologian ryhmätyö

Ohessa koulumme 360-kameran (Ricoh Theta S) esittelyvideo oppilaille.

 

Ajatuksia Googlen Tour Creatorin käytöstä.

Olen harrastanut 360-kuvausta jo useamman vuoden ja pohtinut sopivaa upotusalustaa kuvilleni. Erityisesti koulukäyttöön sopivia alustoja on ollut vähän. Tour Creator paikkaa nyt tämän aukon hyvin, koska esityksiä on helppo luoda ja Creator on ilmainen. Lisäksi voit käyttää omia tai Googlen 360-kuvia ja linkitys/upotus on helppoa. Erityisen hyvin Tour Creator sopii maantiedon ja historian tunneille, kun aiheena on esimerkiksi paikkaan sidotun ilmiön/tapahtuman esittäminen. Plussana voisi vielä todeta, että näitä esityksiä voi katsella myös VR-lasien kautta. Tuolloin saa aivan erilaisen kuvan esityksestä kuin pelkästään tietokoneruutua katsellessa. Suosittelen!

 

Tampereen Hatanpään yhtenäiskoulun biologian ja maantiedon lehtori Juha Salminen

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Google Tour Creator ja 360-kuvat

  1. Paluuviite: Helppoja 360-kuvia Google Tour Creatorin avulla | e-Oppi Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s