SYKSYN 2018 MAKE IT NOW PROJEKTIT – Minna Canthin koulu, Kuopio

SYKSYN 2018 MAKE IT NOW PROJEKTIT

Tämän vuoden ensimmäisinä projektitöinä olemme toteuttaneet juusto / tarjoilu  astioita puutöitä ja muovitöitä yhdistäen. Puutöiden osalta pääpaino on ollut puutyökoneiden turvallisessa käytössä. Muovityöt ovat sitten olleet lähempänä Make it now –projektin sisältöjä.

 

Polystyreeni muovia on lämmitetty muokattu tyhjiömuovaimen ja muottien avulla juustokuvun muotoon. (kuvat 1 ja 2). Nupit juustokuvuille suunnittelimme tinkercad –ohjelman avulla ja tulostimme 3 d –tulostimen avulla (kuva 3). Tulostimen saimme projektirahoituksella koulumme käyttöön.

 

Toisena projektina meillä oli syksyn aikana valaisimen valmistus. Se on uuden OPS:n mukaan toteutettu monimateriaalisena kokonaisuutena.

Valaisimen runko valmistettiin pääosin kylmävalssatusta teräslevystä. Samalla tutustuimme metallin muokkaukseen kaarisaksien, särmäreiden, mankelin, porakoneiden, sekä käsityökalujen avulla. Metallit liitettiin yhteen pistehitsauksella, kovajuottamalla tai mig / mag –hitsauksella.

 

Elektroniikkaosaksi hankimme Step Systemsiltä yövalon rakennussarjan. Sen avulla tutustuimme virtapiirin toimintaan ja piirilevyyn komponenttien liitosalustana. Elektroniikan komponenteista oppilaille tuli tutuksi mekaanisen kytkimen lisäksi sähkön ohjaus transistorin avulla, virran pienentäminen vastuksen avulla, energian varaaminen kondensaattoriin sekä led –valojen toiminta. Samalla oppilaille tuli tutuksi myös komponenttien juottaminen piirilevylle sekä kytkentäkaavion lukeminen.

Molemmista töistä oppilaat tekivät portfolio –tyyppisen raportin, josta liitän yhden tähän liitteeksi.

 

Neljä seitsemännen luokan poikaa virkkasivat tölkeille suojukset, joihin Sinikan avustuksella suunniteltiin kivat valot. Valojen kytkemisessä käytettiin sähköä johtavaa lankaa. Jokaisen suojus on hiukan erilainen, mutta muodostavat yhdessä hauskan kokonaisuuden. (Kuva 4)

pastedImage (3)

 

Minttu Rosberg, Make it now – portfolio

 

Terveisin,

Pekka Rissanen, Mari Nyyssönen ja Pekka Ylönen

Minna Canthin koulu

Kuopio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s