Innokas2020 haastekisa – Avaruuden däkveedit

Robotin esittely

RAKENTAMINEN

Aloitimme rakentamaan robottiamme elokuussa 2019, tietämättä mitä tuleman pitää. Rakentaminen oli hauskaa tekemistä syksyn alussa. Saimme robotin parissa viikossa rakennettua, mutta myöhemmin olemme muuttaneet robottia todella paljon robotiikka kisojen takia. Esimerkiksi olemme rakentaneet ainakin neljä eri kouraa. Ongelmia robotillamme on ollut useita, jonka vuoksi olemme vaihdelleet renkaita ja osien paikkoja esim. robotti ei pääse ollenkaan ylämäkiä ylös tai esteiden yli. Joitakin kertoja rakentaminen tuotti vaikeuksia ja alkoi turhauttaa. Tällä hetkellä aloitimme robotillemme kaksien vetävien renkaiden rakentamista, mutta se jäi vähän kesken. Myös kouran nostamista suunniteltiin, koska se otti ylämäissä kiinni maahan. Tarkoituksena oli myös rakentaa toinen värisensori, jotta se olisi voinut seurata viivaa molemmilta puolilta ja tarkkailla kummankin puolen vihreitä merkkejä.

Avaruuden däkveedit 1

KOODAAMINEN

Kun aloitimme koodaamisen, se tuntui aluksi hieman haastavalta. Kuitenkin opimme perustoiminnot nopeasti. Alkuun pääsimme Mepan opetuksella. Kisakoodin väsääminen oli iso työmaa, mutta siitäkin selvittiin.

Meidän kisakoodissa on loopin sisällä viivanseuranta sekä värien tunnistukset ja loopin ulkopuolella pelastusalue. robotti tarkkailee koko ajan punaista väriä, joka tarkoittaa pelastusalueelle saapumista. Jos punaista ei ole havaittavissa, se suorittaa loopin sisällä olevia toimintoja niin kauan, kunnes se havaitsee punaista väriä. Loopin sisällä se tarkkailee vihreää väriä, jonka huomatessaan robotti kääntyy vasemmalle. Kisoissa vaihdoimme värisensorin robotin oikealle puolelle sekä vaihdoimme koodista kääntymisen oikealle, sillä vihreät merkit olivat radalla oikealla puolella. Silloin kun robotti ei huomannut vihreää, se tarkkaili etäisyyttä kierrettävään esteeseen. Jos edessä ei ollut esteitä se seurasi viivan reunaa.

Pelastusalueelle saavuttaessa robotti ensin liikkuu pelastusalueen sisälle ja alkaa pyöriä oikealle. Pyöriessään se mittaa etäisyyttä ja kun se havaitsee 20cm etäisyydeltä uhrin, se pysähtyy. Tämän jälkeen robotti avaa kouran ja lähestyy uhria. Kun robotti on 5cm etäisyydellä uhrista, se hidastaa vauhtia, pysähtyy ja odottaa hetken, kunnes tarttuu uhriin ja lähtee työntämään sitä pois pelastusalueelta. Robotti työntää uhria niin kauan, kunnes se huomaa valkoista. Silloin robotti pysähtyy, avaa kouran ja peruuttaa takaisin pelastusalueelle.

ROBOTIIKKAKISAT

Avaruuden däkveedit 2

Olimme robotiikkakisoissa Joutsenon koululla 5.3.2020. Lähdimme aikaisin aamulla n. klo. 7 aikaan ajelemaan bussilla voikkaalaisten kanssa. Saavuttuamme paikalle levitimme tavarat pöydälle ja odottelimme hetken, jonka jälkeen aloimme rakentaa kisarataa. Rakentamisen jälkeen saimme testailla ja muokkailla koodia ja robottia. Kisat menivät ihan hyvin. Robottimme vahvuuksia olivat 90 asteen kulmat ja heikkouksia ylä- ja alamäet.

Avaruuden däkveedit -joukkue: Hilla Toivonen ja Sinna Hietakallio (Naukion yhtenäiskoulu, Kouvola)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s