Innokas2020 haastekisa – Team Barbie

Meidän robotiikkaprojekti

Opettaja oli ilmoittanut meidät Robotiikkaturnaukseen ja antoi meille tehtäväksi suunnitella esityksen sarjaan Tanssi ja teatteri. Meille ei tullut aluksi mitään mieleen. Ensin me mietittiin musiikkia, koska sitten olisi ollut helpompi saada itse koreografia valmiiksi, mutta sitten se päätös tuli loppupäähän tätä projektia. Mikään ideoista ei toiminut, sillä ne eivät sopineet kaikille.

Silloin Tuuni sanoi puoliksi vitsillä:
-Mitä jos me oltaisiin barbeja?
-Ööö, Tuuni?
-Ehkä ei Tuuttis…

Mutta sitten kuitenkin, me valitsimme barbie-esityksen. Hankimme kotoa barbeille asuja. Ja teimme myös niille hameet. Tuunin vitsistä kasvoi tosi hienoja ideoita. Robotti olisi Ken ja selissämme lukisi I (sydän) Ken. Ideoita tulvi ovista ja ikkunoista. Ainoa ongelma oli se että, emme saaneet mitään aikaan.

Me siis esitimme “barbeja” siinä esityksessä. Robotti oli auto, jolla Ken-barbimme ajoi meitä pakoon. Esityksessä olimme rakastuneet Keniin, ja häntä sitten jahdattiin aikalailla koko esityksen. Esityksen lopussa barbit menivät riviin selkä yleisöön päin ja lennättivät lentosuukon Kenille. Sen jälkeen videon tyttö aukaisi oven ja barbit säikähtivät tyttöä ja rupesivat makaamaan siihen asentoon missä he olivat esityksen alussa.

Koreografia oli vaikea keksiä. Ilman robottia tämä oli vaikeaa, joten päätimme, että piirrämme robotin kulkureitin paperille niin saamme ajatuksen päähän, missä saa olla ja missä ei saa, kun robotti on siinä. Tämän jälkeen työmme onnistui paljon helpommin. Tämä koreografia ei saanut olla vain tanssia, koska olimme osallistuneet tanssi ja näytelmä kisaan. Sen säännöt olivat paljon helpommat eikä niin tarkat. Alue oli robotille vähän tarkempi, koska me saimme mennä rajojen ulkopuolella ja robotti ei saanut mennä. Koreografiaa muutettiin aika paljon, koska kaikki eivät aina pitäneet miltä se näyttää. Koska meillä ei aluksi ollut musiikkia, meidän oli hankala harjoitella. Eikä siitä oikein meinannut tulla mitään. Onneksi Titta oli hyvä keksimään tanssiliikkeitä ja tarinaa. Viimein saimme esityksen kasaan ja pääsimme harjoittelemaan jopa musiikin kanssa.

Kuvasimme myös esittelyvideon. Kerroimme siinä itsestämme ja eri suunnitteluvaiheista ja kuvasimme niitä. Meidän piti vielä kuvata Minnin kanssa taustavideo esitykseen.

Robotin rakentaminen ja ohjelmointi

Aloitimme rakentamisen pyytämällä pojilta apua, sillä emme itse olleet ihan perillä robotin rakentamisesta ja ohjelmoinnista. Ukko ja Eino suostuivat auttamaan meitä, koska me tytöt ei ymmärretty roboteista hölkäsen pöläystä.

Team Barbie 5

Rakensimme robotin Lego mindstorms EV3 –setistä, jonka saimme lainaksi toiselta koululta. Ensin koottiin runko ja moottori yhteen. Seuraavaksi koottiin moottori ja renkaat yhteen, sitten kiinnitettiin robotin “aivo”. Koodaus oli simppeliä. Siinä käytettiin eteenpäinliikkumislohkoa ja kääntymislohkoa. Jouduimme kasaamaan robotin uudestaan noin 3 kertaa. Kasasimme sen ensin uudestaan koska se oli epätasainen, toisen kerran uudestaan koska se oli vino, ja kolmannen kerran uudestaan koska takana ei ollut painoa.

Sitten oli vielä jäljellä vaikein osuus eli robotin ohjelmointi. Teimme sitä monta tuntia, mutta se oli kyllä aika vaikeaa. Ukko ja Eino auttoivat meitä ja ainakin Meeri näytti tajuavan, miten se tehtäisiin. Meeri olikin aika taitava siinä ohjelmoinnissa. Ohjelmoinnissa ilmeni erilaisia ongelmia. Robotti kääntyi liian vähän. Robotti kääntyi liikaa. Robotti ei kääntynyt ollenkaan. Robotti liikkui väärään suuntaan ja robotti liikkui liian vähän. Lopulta saimme robotin liikkumaan toivotulla tavalla.

Mietteitä turnauksen perumisesta

Harmi että tapahtuma peruttiin koronaviruksen takia. Se olisi ollut varmasti unohtumaton kokemus. Toivottavasti pääsisimme kouluun takaisin ajoissa, jotta voisimme esittää esityksen koulun kevätjuhlassa. Jos emme, jäi tästä ainakin kivat muistot.

Team Barbie: Sissi Ronkainen, Saaga Ronkainen, Meeri Huttunen, Titta Lohva ja Tuuni Jakkula sekä isona apuna robotin rakentamisessa ja ohjelmoinnissa Eino Leinonen ja Ukko Kokkonen (Vieremän Pohjoinen koulu)

Team Barbie

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s