Miten ihmeessä tekoälyä voi hyödyntää eri-ikäisten lasten kanssa? Kohtaamisia ChatGPT:n kanssa

Lähde: Pixabay

Olipa kerran kaunis sydäntalven päivä Opetusmaailman valtakunnassa. Kolme iloista matkaajaa tapasivat toisensa Teknologiatiellä. Yksi matkaajista oli tullut iloisesti rallatellen Varhaiskasvatus-kylästä, toinen kulkija saapui reppu selässään Alakoulu-kylästä ja kolmas maantien tallaaja saapui kylästä nimeltä Yläkoulu. Matkaajat istahtivat syömään eväitä tien varteen keskustellen kylien kuulumisista sekä valtakuntaa vavisuttavasta uudesta velhosta, jota kuulemma Tekoäly ChatGPT:ksi kutsuttiin.

Kesken eväitten napostelun lähestyi tietä pitkin sähköisen näköinen pilvi. Pilven saavuttaessa puun alla lekottelevat seikkailijat ilmiintyi kulkijoiden seuraan ykkösten ja nollien saattelemana päivän kuuma puheenaihe; Velho ChatGPT.

Lähde: Pixabay

-Oi te reaalimaailman matkaajat! Päästäksenne jatkamaan matkaa Teknologiatiellä, teidän pitää esittää minulle kolme viisasta kysymystä, sanoi ChatGPT nollien ja ykkösten saartaessa kulkijat hieman uhkaavasti.
Hieman hämmentyneinä, mutta uteliaisuudesta kihisten matkaajat löivät viisaat päänsä yhteen.
-Miten pienten lasten kanssa voi käyttää tekoälyä?, kysyi varhaiskasvatuskyläläinen.
Velho ei ollut kysymyksestä moksiskaan, vaan vastasi enempää miettimättä:

Pienet lapset voivat käyttää tekoälyä monin eri tavoin. Esimerkiksi:
He voivat käyttää tekoälypohjaisia leluja, kuten älykkäitä robotteja tai älykkäitä leluautoja, jotka reagoivat eri tavalla lapsen toimintaan.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia opetussovelluksia tai pelit, jotka tarjoavat interaktiivista opetusta eri aiheista kuten lukemisesta, kirjoittamisesta tai matematiikasta.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia ääniassistentteja, kuten Amazon Echo tai Google Home, kysyäkseen kysymyksiä tai pyytääkseen musiikkia soitettavaksi.
On kuitenkin tärkeää varmistaa, että lapset käyttävät tekoälyä turvallisesti ja että heille on selitetty, miten tekoäly toimii ja miten sitä käytetään.

-Miten alakoululaisten kanssa voi käyttää tekoälyä?, kysyi puolestaan alakoululaiskyläläinen.
Hymähtäen ChatGPT vastasi:

”Alakoululaiset voivat käyttää tekoälyä monin eri tavoin. Esimerkiksi:
He voivat käyttää tekoälypohjaisia opetussovelluksia tai pelit, jotka tarjoavat interaktiivista opetusta eri aiheista kuten lukemisesta, kirjoittamisesta, matematiikasta tai tieteestä.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia ääni- ja kuvahakuja, kuten Google Tietokonekuvahaku, etsiäkseen tietoa eri aiheista esim. tieteellisistä kokeista, historiasta ja kulttuurista.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia ääniassistentteja, kuten Amazon Echo tai Google Home, kysyäkseen kysymyksiä tai pyytääkseen musiikkia soitettavaksi.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia kirjoitus- ja puheentunnistustyökaluja, kuten Grammarly tai Dragon dictation, parantaakseen kirjoitustaitonsa ja puheentunnistustaitonsa.
On kuitenkin tärkeää varmistaa, että alakoululaiset käyttävät tekoälyä turvallisesti ja että heille on selitetty, miten tekoäly toimii ja miten sitä käytetään. Lisäksi on tärkeää, että lapset oppivat kriittistä ajattelua, jotta he pystyvät arvioimaan luotettavuutta ja tarkkuutta tekoälyn tarjoamasta tiedosta.”

-Miten yläkoululaisten kanssa voi käyttää tekoälyä?, kysyi puolestaan yläkoulukyläläinen.
Hieman itsensä toistoon jo kyllästyneenä velho vastasi vikkelään:

”Yläkoululaiset voivat käyttää tekoälyä monin eri tavoin. Esimerkiksi:
He voivat käyttää tekoälypohjaisia opetussovelluksia tai pelit, jotka tarjoavat interaktiivista opetusta eri aiheista kuten matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, biologiasta ja kielistä.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia tietokantoja ja hakukoneita, kuten Google Scholar, etsiäkseen tieteellistä tietoa ja tutkimustuloksia.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia ääni- ja kuvahakuja, kuten Google Tietokonekuvahaku, etsiäkseen tietoa eri aiheista esim. historiasta ja kulttuurista.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia kirjoitus- ja puheentunnistustyökaluja, kuten Grammarly tai Dragon dictation, parantaakseen kirjoitustaitonsa ja puheentunnistustaitonsa.
He voivat käyttää tekoälypohjaisia analytiikka- ja data visualisaatio työkaluja, kuten Tableau tai Excel, analysoidakseen dataa ja luodakseen infograafisia esityksiä.
On kuitenkin tärkeää varmistaa, että yläkoululaiset käyttävät tekoälyä turvallisesti ja että heille on selitetty, miten tekoäly toimii ja miten sitä käytetään. Lisäksi on tärkeää, että he oppivat kriittistä ajattelua ja tiedonkäsittelytaitoa, jotta he pystyvät arvioimaan luotettavuutta ja tarkkuutta tekoälyn tarjoamasta tiedosta ja hallitsemaan tekoälyn tarjoamia työkaluja.”

Kun matkaajat olivat kysyneet kolme kysymystään ja saaneet kolme vastausta, he tuijottivat Tekoäly ChatGPT:tä. Velho oli vastannut kaikkiin kysymyksiin järkevästi, teknisesti samalla tavalla ja sisällöltään laajentaen vastauksiaan kysymyksen ikäryhmää vastaavaksi. Mistä kaikesta Tekoäly poimi ja sai tietonsa? Kenen mielipiteitä tekoäly esittelee? Tunnistimme myös hieman sukupuolidiskursiivisia mainintoja, kun tekoäly kertoi pienten lasten voivan käyttää leluautoja. Onko Tekoäly miesoletettu?

-Hyvästi, Tekoäly sanoi.
Näiden sanojen myötä velho poistui paikalta ykkösten ja nollien saattelemana.

Kolme matkaaja jäivät pakkaamaan reppuja ja pohtimaan kohtaamista. Hieman skeptisesti he pohtivat, miksi Tekoäly kertoi tiettyjen sovellusten olevan hyviä? Miksi juuri nämä ovat nousseet Tekoälyn sovellussuosituksiin? Kilahtiko jonkun kirstuun euroja/puntia/dollareita/jenejä? Koska kriittisyys oli hyve matkaajien mielestä, he myös keskustelivat, että olihan tekoälyn tekstissä myös kirjoitusvirheitä. Suomen kielen yhdyssanat näyttivät olevan myös tekoälylle haastavia. Kenties tämä pieni hyperkriittisyys saattoi myös johtua vähän pelonsekaisesta ajatuksesta, että mihin oppiminen, opattajuus ja tiedon luova tuottaminen on menossa. Päihittääkö Tekoäly eri-ikäisten oppijoiden pedagogiset ratkaisut luomalla valmiita toimintamalleja opettajille?

Kun viimeinenkin leivänmurunen oli syöty ja reput pakattu, ystävykset hyvästelivät toisensa. Kaikki lupasivat tahoillaan pitää silmällä Velho ChatGPT:tä ja hänen jatkuvasti lisääntyviä samanhenkisiä seuralaisiaan. Aktiivisen silmällä pidon avulla kaverukset kokivat mahdollistuvan, että ChatGPT:n hyödyt (ja haitat) saavuttaisivat kaikkien kolmen kylän asukkaat mukavimmalla mahdollisella tavalla.
Sitä jäämme mielenkiinnolla odottamaan.

Sen pituinen se.

Velhon kanssa Teknologiatien varressa keskustelivat
Miia Hast, teknisen työn lehtori, Rovaniemi
Veli-Matti Oinas, matemaattisten aineiden lehtori, Rovaniemi
Päivi Pihlaja, varhaiskasvatuksen TVT-suunnittelija, Rovaniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s