Miksi ja miten tekoälyä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen? 

Lasten luomia kuvia tekoälyä hyödyntävällä Draw things -sovelluksella tehtyn: Lähde Draw things

Miksi tekoälyä? Perustelu lapsille ja aikuisille 

Tekoäly on hyvin ajankohtainen aihe.  Se on suurelle yleisölle uusi ilmiö, josta tietoa on verrattain vähän. Julkisuudessa aihe on vuosien 2022 – 2023 aikana esiintynyt toistuvasti, välillä lähes päivittäin. Tekoäly näyttäytyy monille pelottavana asiana. Muuttaako se opiskelua ja oppimista? Viekö se työpaikat? Ja jopa, valloittaako tekoäly maailman? Avaamalla asiaa lapsille ja aikuiselle annetaan välineitä hahmottaa, mitä mahdollisuuksia aiheessa on ja mistä ilmiöistä ja aiheen piirteistä on syytä olla huolissaan tai mitä tulisi tietoisesti pohtia. 

Tiesitkö, että tekoäly on jo monessa arjen toiminnassa mukana? Tänäänkin se on tehnyt puolestasi monia päätöksiä käyttäessäsi somea ja erilaisia teknisiä laitteita ja liikkuessasi erilaisissa ympäristöissä. Ymmärrämmekö, missä ja miten tekoäly toimii ja olisiko syytä ymmärtää? 

Teollinen murros on muuttanut työn luonnetta aikaisemminkin kautta historian. Se ei vie työtä, mutta pakottaa muutokseen. Muutos on vääjäämätön. Tekoälyn mahdollisuudet vapauttavat ihmistä toimimaan sellaisessa, mihin kone ei kykene. Näin kehitys on toiminut koko ihmiskunnan historian ajan. Tekoälyn käyttäminen sellaiseen, jossa ihminen häviää sille, on perusteltua.  

Kysyimme tekoäly ChatGPT:ltä miksi tekoälystä on syytä opettaa oppilailta. Tekoälyn mukaan on syytä uskoa, että tekoälyn käyttö on tärkeä taito tulevaisuudessa. Se on väistämättömän keskeinen osa monia aloja, kuten teknologiaa, liiketoimintaa ja tiedettä. Ohjelma arvioi itsekriittisesti, että tekoälyn opiskelu rohkaisee oppilaita ajattelemaan kriittisesti ja luovasti, mikä on tärkeää kaikilla elämän aloilla. 

Tapoja avata asiaa lapsille ja aikuisille 

Tekoälyn pyöriminen julkisuudessa tarjoaa luontevan tavan nostaa tekoälyn aiheena keskusteluun luokkahuoneessa tai varhaiskasvatuksen lapsiryhmässä. Myös arjessa vastaan tulevat käytännön kokemukset ja ilmiöt tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua aiheeseen oppilaiden kanssa tai varhaiskasvatuksessa.  

Tekoälyyn kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti. Toimintalogiikkaa on hyvä avata ikätasolle sopivasti: AI for Oceans –sovelluksella kokeiltu roskien lajittelua varhaiskasvatuksessa. Kokeiluissa päiväkotiryhmässä on juteltu, kuinka tekoäly tekee virheitä ja siitä, miksi näin tapahtuu. Yhdessä on yritetty opettaa tekoälyä tarkemmaksi ja pohdittu mitä eläimille tapahtuisi, jos tällainen robotti olisi meressä oikeasti. Varhaiskasvatuksessa sekä ala- ja yläkoulussa on kokeiltu ChatGPT:llä tekstin tuottamista tekoälyn avulla.  Quick, Drawilla oppilaiden kanssa – AI –lähtöisesti voi lähestyä jo nyt monella tavalla. Käytännön kokeilut AI –pohjaisen kuvatunnistuksen, tekstintuotottamisen, musiikin teon tai kuvataiteen kautta opettavat itse aiheitta ja käynnistävät pohdinnat tekoälyn etiikasta. 

Tekoälyn taustalla onkin olennaista tutkia algoritmien suunnitteluun liittyvän logiikan lisäksi eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Tekoälyllä ei ole itsenäisesti kykyä eettis- moraaliseen pohdintaan tai moraalisesti kestävään päätöksentekoon. Se on suurella todennäköisyydellä tulevaisuudessakin ihmisen tehtävä. Inhimillisyys on piirre, joka tekee ihmisestä monessa suhteessa korvaamattoman. 

Artikkelin laatijana perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opettajia: Akseli Heikkilä, Lauri Nurmivuori, Anna-Maria Palsamäki, Timo Pietiläinen 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s