Innovatiiviset oppilasagentit toimii!

eNorssi verkoston neljä harjoittelukoulua, Viikin normaalikoulu, Helsingin normaalilyseo, Tampereen normaalikoulu ja Itä-Suomen harjoittelukoulu, ovat edenneet hankkeessa suunnitelmien mukaisesti. Meillä oli tavoitteena tuoda oppilasagenttimalli osaksi koulun arkea. Tässä ensimmäisessä vaiheessa oppilasagentit ovat digitaalisen osaamisen eksperttejä, mutta myöhemmin tätä toimintamallia on tarkoitus soveltaa myös muihin aiheisiin, kuten kestävään kehitykseen, UNESCO-toimintaan ja lukemiseen innostamiseen.

Syksyllä meillä oli ohjelmassa oppilaiden ja opettajien koulutuksia ja joulukuusta alkoivat ensimmäiset varsinaiset kokeilut, joissa oppilaat pääsivät aktiivisina ja tasa-arvoisina jäseninä jakamaan omaa aiemmin omaksuttua, mutta myös uutta vasta oppitua osaamistaan. Harjoittelukouluissa tilanteet ja tarpeet olivat erilaisia, joten myös kehitettävät mallit olivat monenlaisia. Tämä on kehitttämistyössä ehdoton rikkaus, koska näin kehitetyn mallin skaalautuvuus ja monistettavuus ovat laajempia.

Joensuussa, Itä-Suomen harjoittelukoulussa, on oppilasagenttitoimintaa ollut jo aiemmin ja tämän hankkeen tiimoilta sitä laajennettiin koskemaan aiempaa nuorempia, kun alkuopetuksen ”nano-erkit” saivat digiagenttistatuksen ja uudet hienot nano-erkki- paidat käyttöönsä

Helsingin normaalilyseossa keskityttiin aktivoimaan oppilasagentteja opetusharjoittelijoiden, tulevaisuuden opettajien, koulutukseen, kun yläkoulun digioppilaat järjestivät halukkaille opetusharjoittelijoille opastusta Micro:bittien käyttöön.

Tampereen Norssillakin digiagentit pääsivät alkuvuodesta hommiin ja he ovat päässeet auttamaan mm. tokaluokkalaisia animaatioiden teossa, ja muutamat uudet opetusharjoittelijat ovat saaneet heiltä uusissa kotiluokissa hyvää apua luokan tieto- ja AV-tekniikkaan tutustumisessa. Digiagentiksi ryhtyvät oppilaat saavat oppia paljon lisää digijuttuja ja toimia muiden apuna.

Viikin normaalikoulussa digiagenttien koulutus osana kahta digikerhoa, joista toinen on 2-5 luokille ja toinen 6-9 luokille. Viikin digiagentit saivat nimekseen digiliiga. Digiliiga on järjestänyt mm. opettajille useamman koulutusiltapäivän, joissa käytiin läpi Viikin robotiikkaan ja ohjelmointiin liittyviä välineitä ja laitteita. Sen lisäksi Viikissä on kokeiltu mallia, jossa ylä- ja alakoulun luokista muodostettiin pariryhmät ja kumpikin luokka otti aluksi haltuun jonkin teknologia ja piti siitä toiselle ryhmälle pajatunnin. Tänä keväänä ensimmäisessä kokeilussa oli mukana kolmoset ja kasit ja teknologioina oli sphero-boltit ja koneoppimisen avulla avaruuskappaleiden luokittelua. Kaikilla oli hauskaa.

Hankekausi alkaa kääntyä lopuilleen ja enää jäljellä on testattujen mallien paketointi ja videomuotoon saattaminen. Hankekausi vierähti vauhdikkaasti ja eNorssi on päässyt mahtavasti mukaan Innokas-toimintaan ja molemminpuolista verkostoitumista ja osaamisen ja tiedon vaihtoa on ollut runsaasti. Onneksi tämä oli yhteistyön ensimmäiset askeleet ja seuraavia askelia otetaankin jo toisissa kuvioissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s