Näkyvyys lisää kiinnostusta 

“Tällainen viherhuone pitäisi saada jokaiselle käytävälle”, totesi viherhuoneen ohi kävellyt opettaja. “Koska on meidän kasteluvuoro?”, oppilaat kyselevät. 

Hankkeet ja uudet toimintamallit jäävät helposti luokkahuoneen ovien sisäpuolelle ja niihin muuttuminen laajemmin osaksi koulun arkea on hankalaa. Siksi on tärkeää, että hankkeeseen liittyy myös näkyviä elementtejä ja konkreettista tekemistä, jolloin hanke välittyy myös ydintiimin ulkopuolelle.  

Innovatiivinen koulu toimii –hankkeessa keskiössä on ollut toimintamalli, mutta muille opettajille ja oppilaille se näyttäytyy viherhuoneena, kompostimultana ja koulun pihalla kukkivina sipulikasveina. Nämä herättävät kiinnostusta jopa ulkomaalaisissa vierailijoissa ja toimivat siltana itse toimintamallin esittelyyn, sekä siitä syntyvään keskusteluun oppilaiden osallisuudesta.  

Konkreettisten projektien myötä on syntynyt aitoa kiinnostusta oppilaiden keskuudessa sekä avannut mahdollisuuksia koulun ulkopuoliseen toimintaan.  Esimerkiksi av-tiimi vieraili Tampere-talossa ja tutustui tapahtuman järjestämiseen av-tekniikan näkökulmasta. Bokashi-kompostitiimi on ottanut kompostin sydämenasiakseen ja luoneet kontakteja koulun eri tahoihin, kuten keittiöhenkilöstöön. Hanketoiminta on lisännyt yhteisöllisyyttä ja kasvattanut ennen kaikkea hankkeeseen osallistuneiden oppilaiden itseluottamusta ja osallisuutta. 

Vuoreksen koulu, Suvi Joska & Eva Mäntyvaara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s