Miten kertoa tekoälystä oppimisesta vanhempainillassa? 

  1. Aloitetaan tekoälyä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen -hankkeiden esittelyllä 

Innokas-verkosto on lähtenyt tutkimaan ja kokeilemaan tekoälyn mahdollisuuksia varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Hankkeissa kehitetään menetelmiä ja materiaaleja lasten ja nuorten digitaalisen osaamisen tukemiseksi tekoälyn näkökulmasta. Tekoälyä tarkastellaan hankkeissa ilmiönä, oppimisen kohteena ja oppimisen välineenä. Hankkeen varhaisimpia julkaisuja ja hyviä käytänteitä löydät innokas.fi/materiaalit sivustolta.

Imagen sovelluksella generoitu kuva 17.5.2023. Promptilla ”How to tell to parent about AI in education”
  1. Perustele, miksi otetaan tekoäly käyttöön opetuksessa? 

Tekoäly kehittyy tällä hetkellä huimasti ja tekoälyyn perustuvat tekniikat yleistyvät tavallisimmissa digitaalisissa työkaluissa. Monet oppilaat käyttävät jo nyt useita digitaalisia työkaluja, joissa tekoäly on käytössä tavalla tai toisella. On tärkeää, että oppilaat oppivat tunnistamaan tilanteita, joissa digitaalinen sovellus tekee valintoja heidän puolestaan, ohjailee heidän toimintaansa tai tarjoaa valmiiksi valittuja sisältöjä. Jo pintapuolinen teknologian ymmärtäminen avaa mahdollisuuksia aktiivisempaan toimijuuteen teknologisessa yhteiskunnassa. 

Kriittinen lukutaito, tiedon soveltaminen, ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin ymmärtäminen sekä tekoälysovellusten hyödyntäminen omassa oppimisessa ja elämässä ovat kaikki osa opetussuunnitelman laaja-alaisia osaamistavoitteita. On tärkeää, että oppilas osaa ‘lukea’ ympäristöään kriittisesti, ja arvioida esimerkiksi, onko tekoälyn tuottama tieto aitoa ja luotettavaa (monilukutaito). Viime aikoina on keskusteltu paljon ChatGPT-tekoälystä ja sen kyvystä tuottaa hyvin luotettavanoloista tekstiä. On ennustettavaa, että vastaavat sovellukset tulevat kehittymään, ja on tärkeää, että oppilaat oppivat arvioimaan, mistä ja miten tunnistaa luotettavan ja ihmisen tuottaman materiaalin.   

  1. Anna esimerkkejä, miten aihetta käydään koulussa läpi. 

Koska tekoälyä on ympärillämme kaikkialla, on tärkeää pohtia oppilaiden kanssa yhdessä, mitä tekoäly on, missä sitä on, mitä mahdollisuuksia tekoäly tarjoaa ja millaisia haasteita kehittyvä tekoäly tuo mukanaan. Tavoitteena on, että oppilaat oppivat suhtautumaan kriittisesti tekoälyyn ja sen keräämään aineistoon sekä havainnoimaan ympäristöä tekoälyn näkökulmasta. Keskeistä on myös, että oppilaat hahmottavat, miten tekoäly toimii: Ihmisen täytyy tehdä laitteesta tai sovelluksesta älykäs eli tekoälyn takana on aika ihminen. 

Paitsi tiedostaa tekoälyn toimintamahdollisuuksia, on tärkeää, että oppilaat pääsevät myös käytännössä kokeilemaan, miten tekoäly tällä hetkellä toimii. Saatavilla on useita ilmaisia ja helposti käyttöön otettavia tekoälysovelluksia, jotka soveltuvat hyvin opetuskäyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi AI Ocean, Google QuickDraw, Stable Diffusion, Craiyon , Photomath ja Playground AI.  

Google Quick Draw 
Pelaa muutama kierros, jonka jälkeen pohdi sitä, miten sivusto/ohjelma osaa arvata mitä yritämme piirtää ja mihin kaikki perustuu. QuickDraw avaa tekoälyn ideaa sitä, miten kone tarvitsee opetusta ja dataa toimiakseen. Tämän jälkeen mieti, mitä kaikkea tekoälyä ympäriltämme löytyy. 

AI for oceans/code.org  
Katsokaa ensin yhdessä alussa oleva esittelyvideo ja keskustelkaa siitä. Tämän jälkeen käykää läpi koko teköalyn koulutusohjelma rauhassa. Ohjelmaa tehdessään oppilaat tekevät hyviä huomioita ja kysymyksiä ja he keskustelevat kiinnostuneina keskenään esim. siitä, miten konetta voi kouluttaa väärin ja mitä siitä seuraa. Lopuksi kerätään vielä huomioita yhteen ryhmänä ja käydään oppilaiden kokemuksia yhdessä läpi. Oppilaat huomaavat, että koneita tulee kouluttaa ja mitä koneen opettaminen vaatii. 

Stable Diffusion, Craiyon ja Playground AI 

Kuvataidetta tekoälyn kanssa. Tutustutaan taidekilpailun voittaneeseen taideteokseen.  Pohditaan sitä, voiko työ olla tekoälyn tekemää. Pohdimme sitä, miten tekoälyä voisi ohjata tekemään taidetta. Oppilaat kokeilevat luoda erilaisia taideteoksia, joista valitsevat yhden, joka tulostetaan. Tuloste liimataan isommalle paperille, johon oppilas myös kirjoittaa kuvan viereen sanat/käsitteet, joita oli kuvaa luodessaan ohjelmaan syöttänyt. Oppilaat tekevät huomioita sanojen merkityksen muuttumisesta ja ymmärtämisestä sekä siitä, miten eri sivustoilla/koneilla samoilla käsitteillä tuli erilaisia tuloksia. 

  1. Miten jatketaan eteenpäin 

Tekoälyn tutkiminen koulussa liittyy vahvasti medialukutaitoihin ja mahdollistaa tutkivan ja kyseenalaistavan oppimisen kehittymistä luokassa. Tekoälyn toimintaperiaatteen tutkiminen, tekoälyn tuottaman informaation kriittinen tarkastelu auttaa oppilaita.

Vinkki! Ota käyttöön jo tuottamamme materiaalit tekoälystä opettamiseen innokas.fi/materiaalit sivustolta.

Kirjoittajat: Tekoälyä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen -hankkeiden opettajat 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s