Tekstissä on kootusti varhaisimpia pohdintoja ja pieniä kokeiluja tekoälystä.

Varhaiskasvatuksessa on kartoitettu huoltajien ajatuksia tekoälystä. Huoltajat vastasivat todella niukasti kyselyyn, aihe ei koskettanut heitä. Nousi ajatus, että aihe hämmentää. Hanketyötä on tehty kaiken ikäisten lasten kanssa. Esimerkiksi toiminnallisten leikkien ja ongelmanratkaisutehtävien avulla.
ChatGPT:n avulla generoitu teksti tekoälyn opettamisen hyödyllisyydestä:
Tekoäly voi olla hyödyllinen esi- ja alkuopetuksessa erilaisten oppimistoiminnallisuuksien tukena. Se voi esimerkiksi tarjota personalisoitua opetusta, adaptiivista oppimista ja interaktiivisia oppimiskokemuksia. Tekoäly voi myös auttaa opettajia arvioimaan oppilaiden edistymistä ja tarjoamaan heille tukea tarvittaessa. Kuitenkin, tekoäly on vielä kehittymässä ja sen käyttö esi- ja alkuopetuksessa on vielä rajoitettua.
Miksi opiskella tekoälyä?
Tekoäly on tärkeä ala, koska se on yhä merkittävämpi osa nykypäivän teknologiaa ja sen käyttöala laajenee jatkuvasti. Monilla aloilla, kuten liiketoiminnassa, terveydenhuollossa, ja teollisuudessa, tekoälyn avulla voidaan tehostaa prosesseja, parantaa tuotteiden ja palveluiden laatua, ja lisätä tehokkuutta. Opiskelemalla tekoälyä koulussa, oppilaat saavat tärkeitä tietoja ja taitoja, jotka auttavat heitä valmistautumaan tulevaisuuden työpaikoille ja innovoimaan uusia ratkaisuja tärkeissä aloissa. Lisäksi tekoälyn opiskelu tarjoaa mahdollisuuden kehittää tietokoneen ajattelutaitoa, loogista ajattelua ja kykyä ratkaista ongelmia, mikä on hyödyllistä kaikilla elämän alueilla.
Ensimmäisiä kokeiluja
Alakoulun oppilaat ovat tehneet kuvageneroimistaidenäyttelyn (Crayion). Novelai: n avulla opettaja generoi tarinan, josta analysoitiin, onko tarina tekoälyn vai ihmisen tekemä. Google quick draw käyttö opetuksessa. Oppialle myös havainnollistettiin tekoälyn datasetin luomista Teachable Machine-sovelluksella ks. opetusmateriaali täältä.
Yläkoulussa on kokeiltu, miten tekoälyä (ChatGPT) voi käyttää ohjelmoinnin apuna. Yläkoulun opettaja koodannut kasvontunnistusohjelman ja tätä lähdetään tutkimaan oppilaiden kanssa.
Kirjoittajat: Laurentius-talon tekoäly varhaiskasvatukseen ja perusopetuksen -hankkeiden hankeopettajat