Innokas2020 haastekisan voittajat esittäytyvät!

Innokas2020 Ohjelmointi- ja robotiikkaturnaus jouduttiin monen muun kevään tapahtuman tapaan peruuttamaan tältä keväältä. Omien kisaprojektien parissa ahkeroineet oppilaat saivat kuitenkin mahdollisuuden osallistua verkossa järjestettyyn haastekisaan, jossa oli Innokas ohjelmointi- ja robotiikkaturnauksen mukaisesti viisi sarjaa: XSumo, Pelastus, Freestyle, Tanssi/teatteri ja GameDev. Haastekisassa joukkueiden tehtävänä oli kirjoittaa blogikirjoitus omasta kisatyöstään. Osallistujien kesken arvottiin Lego Education Spike -settejä. Tässä julkaisussa esittelemme lyhyesti kaikki palkitut joukkueet sarjoittain. Erityisen ansiokkaisiin blogiteksteihin löytyy linkit joukkueiden kuvauksista.


GameDev

Innokas GameDev -kilpailulajissa oppilaat työstävät aiheeltaan vapaan digitaalisen pelin, jota voi pelata tietokoneella.  

Simon & Mathias -lag (Mathias Bäckman & Simon Nylund) från Källhagens Skolan I Lojo

Här är vårt spel RoboSurvival, det är ett fps- spel där målet är att få så många poäng som möjligt innan tiden tar slut. Man får poäng genom att döda fienderna, som är onda robotar, om de kommer för nära en så tar de bort tid. Det kommer en ny robot varje 0,5 – 5 sekunder. Man får mera tid om man hittar en klocka någonstans på kartan och högerklickar på den, det kommer en ny klocka varje 20 – 40 sekunder och ger 1 minut extra tid. Man rör på sig med hjälp av WASD och att röra på musen, man springer genom att hålla ned SHIFT medan man rör på sig. Man hoppar med mellanslag och skjuter med vänster musknapp.


Freestyle

Vuonna 2020 Freestylesarjassa oppilaat työstivät muodoltaan ja toteutukseltaan vapaavalintaisen, automaatioon ja robotiikkaan liittyvän työn teemasta Tulevaisuuden oppijan apulainen.

HAUHAU1png

HauHau-joukkue (Eero Pajukangas, Ilkka Känsäkangas ja Tuukka Koskela), Kaustisten Köyhäjoen koulusta

HAUHAU opettaa pluslaskuja ja miinuslaskuja. Se saadaan toimimaan painamalla nappia ja kun painat nappia se sammuttaa itsensä. Käyttäjä vastaa kysymyksiin mikrofonin kautta. HAUHAU:lla on infrapunanäkö joten se tunnistaa liikkeen.

MatikkamaattiMatikkamaatti-joukkue (Osmo Myllymäki, Tiitus Pajukangas ja Riku Lahti), Kaustisten Köyhäjoen koulusta

Robotilla voi opetella kertolaskuja. Suunniteltiin siihen sopiva ns. kuori johon asennetaan sisään mikcrobitit jotka näyttävät kertolaskun numerot. Sopivaksi kuoreksi valittiin kenkälaatikko ja toinen pienempi laatikko, joista aloimme työstämään robottia.


Tanssi/teatteri

Tanssi- ja teatterisarjassa joukkueet valmistelevat 1-2 minuuttia kestävän luovan esityksen, jossa yksi tai useampi autonominen robotti
ja ihmiset esiintyvät vuorovaikutuksessa keskenään.

Marsut-joukkue (Moona Myllymäki, Kasperi Myllymäki ja Jasmin Pesola), Kaustisten Köyhäjoen koulusta

Meillä on marsu(robotti), joka tanssii meidän kanssa etsien toista marsua. Toinen marsu(robotti) on häkissä ja liikkuu siellä edestakaisin eläinlääkärin valvonnassa. Kun toinen marsu löytää häkin, lääkäri nostaa häkin pois edestä ja marsut tanssivat yhdessä vapaana eli pyörivät ympäriinsä nopeammin. Kaikkien tanssi on lopuksi iloista. Eläinlääkäri ei tanssi, vaan vastaa robottien käynnistyksestä oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikein päin, jotta ne pysyvät tahdissa ja alueella.

Team Barbie -joukkue (Sissi Ronkainen, Saaga Ronkainen, Meeri Huttunen, Titta Lohva, Tuuni Jakkula, Eino Leinonen ja Ukko Kokkonen) Vieremän Pohjoinen koulusta

Me esitimme “barbeja” siinä esityksessä. Robotti oli auto, jolla Ken-barbimme ajoi meitä pakoon. Esityksessä olimme rakastuneet Keniin, ja häntä sitten jahdattiin aikalailla koko esityksen. Esityksen lopussa barbit menivät riviin selkä yleisöön päin ja lennättivät lentosuukon Kenille. Sen jälkeen videon tyttö aukaisi oven ja barbit säikähtivät tyttöä ja rupesivat makaamaan siihen asentoon missä he olivat esityksen alussa. Harmi että tapahtuma peruttiin koronaviruksen takia. Se olisi ollut varmasti unohtumaton kokemus. Toivottavasti pääsisimme kouluun takaisin ajoissa, jotta voisimme esittää esityksen koulun kevätjuhlassa. Jos emme, jäi tästä ainakin kivat muistot. Joukkueen blogiteksti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Team Barbie


Pelastus

Innokas Pelastus 1-3 -kilpasarjoissa robotin pitää autonomisesti selvitä erilaisista haasteista ja löytää mahdollisimman nopeasti vihreällä uhrinpelastusalueella vaarassa oleva uhri.

Asteroidien tuhoajat -joukkue (Olivia Vainio ja Siiri Tähti), Kouvolan Naukion yhtenäiskoulusta

Asteroidien tuhoajat 1Aloitimme robottimme, Harri-Penttiinan, rakentamisen jo ensimmäisellä robotiikan tunnilla. Olimme kuitenkin jo haaveilleet alusta alkaen osallistuvamme Innokas2020 -robotiikkaturnaukseen, jonka vuoksi Harri-Penttiina kaipasi lisäpotkua ulkoasuunsa, jotta selviäisi haastavista esteistä. Kahdet renkaat vaihtuivat pienen säädön jälkeen neljään, värisensoreita ilmeistyi yksi enemmän sekä rakensimme ja lisäsimme kouran, jolla tarttua tölkkiin kisoissa. Ohjelmoimme robottiamme Lego Mindstorms -nimisellä sovelluksella. Aluksi koodaaminen vaikutti erityisen monimutkaiselta, mutta onneksi opimme nopeasti perusasiat. Esimerkiksi sen, miten saamme ohjelmoitua robottimme kulkemaan eteenpäin tai taaksepäin, kiertämään esteen ja seuraamaan viivaa. Joukkueen blogiteksti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Avaruuden däkveedit -joukkue (Hilla Toivanen ja Sinna Hietakallio), Kouvolan Naukion yhtenäiskoulusta

Avaruuden däkveedit 2Aloitimme rakentamaan robottiamme elokuussa 2019, tietämättä mitä tuleman pitää. Rakentaminen oli hauskaa tekemistä syksyn alussa. Saimme robotin parissa viikossa rakennettua, mutta myöhemmin olemme muuttaneet robottia todella paljon robotiikka kisojen takia. Esimerkiksi olemme rakentaneet ainakin neljä eri kouraa. Ongelmia robotillamme on ollut useita, jonka vuoksi olemme vaihdelleet renkaita ja osien paikkoja esim. robotti ei pääse ollenkaan ylämäkiä ylös tai esteiden yli.
Kun aloitimme koodaamisen, se tuntui aluksi hieman haastavalta. Kuitenkin opimme perustoiminnot nopeasti. Alkuun pääsimme Mepan opetuksella. Kisakoodin väsääminen oli iso työmaa, mutta siitäkin selvittiin. Olimme robotiikkakisoissa Joutsenon koululla 5.3.2020. Kisat menivät ihan hyvin. Robottimme vahvuuksia olivat 90 asteen kulmat ja heikkouksia ylä- ja alamäet. Joukkueen blogiteksti on luettavissa kokonaisuudessaantäällä.


XSumo

XSumo on robottisumo-ottelu, joka koostuu kahdesta osasta; rampilla suoritettavasta viivanseurannasta ja varsinaisesta sumo-ottelusta.

Juissi.yt (Leo Mäkelä) Kontiolahden teknologiakerhosta

JuissiXsumo robottini on höyhensarjalainen. Se painaa vain 821 grammaa. Vaikka robottini on kevyt, se on työntänyt 1500 grammaisia ulos areenalta harjoitusotteluissa. Robotissani on edessä kiilat ja myös telaketjut isojen moottorien kanssa. Mielestäni telaketjuilla on parempi pito kuin renkailla. Sumoni osaa seurata rampin viivaa nopeasti areenalle ja kun se tunnistaa kirkkaan teipin alkaa sumo ohjelma. Sumo ohjelman alussa se menee ensin keskelle areenaa ja rupeaa pyörimään. Kun se näkee vastustajan robotti alkaa työntämään sitä samalla kun kiilat nostavat sitä ylöspäin. Jos robotti saavuttaa valkean reunan se peruuttaa keskelle ja aloittaa sumo ohjelman alusta. Käytin robotissa EV3 keskusyksikköä, ir-anturia, kahta värisensoria ja kahta isoa moottoria. Tein robottini sääntöjen mukaisesti.

Leo

Minusta oli mukavaa rakentaa robottia ja ohjelmoida sitä. Harmitti kovasti kun ei päässyt vielä kunnolla kisaamaan robotillani. Toivottavasti tämä onnistuisi pian!

Lutre lutre -joukkue (Akseli Leino ja Anselmi Jaatinen) Urjalan TASK -robotiikkakerhosta

Lutre lutreAloitimme robotin suunnittelun hyvissä ajoin ennen turnauksen alkua jo Tallinnassa järjestettävän Robotex -robotiikkakilpailun jälkeen joulukuussa 2019. Teimme robotistamme haasteen vuoksi kohtalaisen pienen. Tämän takia teimme ainakin kolme erilaista versiota robotista, ja rakentamiseen kului paljon aikaa. Lopulta päädyimme alla näkyvään ulkoasuun.

Yleisesti ottaen kaikki Innokas x-sumo -koodit koostuvat kahdesta osasta (viivanseuraus ja sumo), eikä meidän koodimme ole tähän poikkeus. Ensimmäiseen osaan eli viivanseurantaan teimme hyvin simppelin koodin: jos näet oikean puolen valoanturilla mustaa, käänny oikealle. Jos näet vasemman puolen valoanturilla, käänny vasemmalle ja jos et näe kummallakaan aja suoraan. Toinen osa koodistamme eli vastustajan etsiminen ja kentällä pysyminen, on hieman monimutkaisempi. Ensiksi katsomme, onko robottimme kentän reunalla käyttäen jo ennalta mainittuja valo antureita. Seuraavaksi katsomme, näkeekö ultraäänianturimme tielle tulevaa estettä (joka on yleensä vastustaja botti). Jos molemmat anturit näkevät esteen heidän näkökentässään robottimme lähtee hyökkäykseen ja (toivottavasti) työntää esteen pois kentältä. Robottimme ei putoa pelikentältä alas koska valoanturimme ovat koko ajan valmiudessa kertomaan robotillemme onko robotti kentän laidalla.

Tässä lyhyt video robotistamme lähes tosi tilanteessa roskista vastaan:

Myräkkä -joukkue (Samuli Lankinen, Samu Lehikoinen ja Eino Berg), Imatran Vuoksenniskan koulukeskuksesta

Vuoksenniskan koulukeskuksen robottikerho päätti osallistua Innokas turnaukseen XSUMO-sarjaan. Robottia rakennettiin vapaa-ajalla yhden joukkueen jäsenen kotona. Robottia kehitettiin edellisestä vuodesta purkamalla vanha robotti aivan kokonaan ja rakentamalla se uusiksi ja samalla kehittäen aiemmin havaittuja puutteita. Myös robotin ohjelmointi tehtiin kokonaan uusiksi. Joukkue osallistui Imatralla pidettyyn Kaakkois-Suomen aluekarsintaan. Lue tästä blogitekstistä, miten kisoissa kävi!

Myräkkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s