Palataan hetkeksi elokuuhun 2021. Oli syksyn ensimmäinen turnauspalaveri ja esitysdiassani komeili teksti ”Vuoden 2022 Innokas ohjelmointi- ja robotiikkaturnaus järjestetään lähitapahtumana!”. Syksyn 2021 aikana turnausta lähdettiinkin työstämään tämän suunnitelman mukaisesti. Loppuvuodesta oli kuitenkin todettava, ettei suunnitelma tulisi toteutumaan Covid-tilanteesta johtuen. Keväällä 2022 kisattaisiin jälleen etäturnaus!

Innokas ohjelmointi- ja robotiikkaturnauksen etäkonsepti koostui tänä vuonna viime vuoden tapaan kahdesta osiosta. Ensin maalis-huhtikuussa kisatusta kisalajiosuudesta ja 12.5. kaikille avoimesta etäturnaustapahtumasta. Käärimme turnaustiimissä hihamme ja tammikuussa 2022 saimme kuin saimmekin suunnitelman etäturnauksesta kasaan. Suuren työn tekivät muun muassa Innokas-lajien päätuomarit, jotka nopeasti muokkasivat lajien säännöt uuteen uskoon.
Iloksemme kisalajeihin ilmoittautui helmikuussa 2022 huikeat 111 joukkuetta. Seuraavien parin kuukauden aikana meille palautettiin mitä huikeampia kisatöitä ja päätuomareilla oli kova työ arvioida, mitkä joukkueet ansaitsisivat kirkkaimmat pokaalit. Samaan aikaan, kun oppilaiden työ kouluilla, kerhoissa ja kotona kävi kuumimmillaan, oli myös turnaustiimillä kuumat paikat. 12.5. etäturnaustapahtuma lähestyi kovaa vauhtia ja hommia oli aina sisällönsuunnittelusta juontojen käsikirjoittamiseen ja palautuslomakkeiden tekemisestä lähetyksen ajolistan suunnitteluun sekä videoiden editoimiseen.

Innokas etäturnaustapahtuma keräsi yhteen reilut 700 peruskoululaista ympäri Suomea. Päivän aikana oppilaat pääsivät ratkomaan innovaatiohaasteita, näimme koostevideoilta kisatöitä, tapasimme etäkatsomossa lähetystä seuraavia oppilaita, kisasimme XSumon finaalit ja palkitsimme lajien parhaat. Kokeilimme tänä vuonna kaksikielistä juontamista ja ohjeiden antoa. Tämä ratkaisu osoittautui varsin toimivaksi ja oli huippua saada mukaan myös toinen kotimainen kieli. Tunnelma lähetyksen aikana oli hieno ja innostunut, vaikka vauhdikkaassa livelähetyksessä ei kaikki aina menekään täysin käsikirjoituksen mukaan. Vaikutuksen tekivät erityisesti niin kekseliäät kisatyöt kuin tapahtuman osallistujien innovaatiohaasteiden ratkaisut, joita pääsimme päivän aikana ihailemaan. Upeaa työtä nuorilta ohjelmoinnin ja robotiikan taitajilta!

Kiitosten aika!
KIITOS/TACK tiimille! Mieletöntä, mitä pieni joukko voi saada aikaiseksi. Turnauksen suunnittelutiimi Asta Ansolahti, Leenu Juurola ja Jukka Lehtoranta, Juontajat: Laura Salo ja Juho Kemell, Moderaattorit: Noora Laakso ja Johanna Airaksinen, Tekninen toteutus: Harva Marketing, Päätuomarit: Kati Sormunen, Lauri Parkkonen, Janne Fagerlund, Jens lindholm, Timo Pietiläinen, Esko Mäki ja Kerttu Lempinen +kaikki muut auttaneet!
KIITOS lapset, nuoret ja ohjaavat aikuiset! Ihanaa, että olitte innostuneina mukana ja jaksoitte osallistua etäturnaukseen vielä tänäkin vuonna! Turnaukseen osallistui jälleen noin 1000 peruskoululaista ympäri Suomea.
Kiitos myös mahdollistajille: Enfuce Kasvatustieteiden tiedekunta – Faculty of Education Opetushallitus – Utbildningsstyrelsen – Finnish National Agency for Education Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö – Technology Industries of Finland Centennial Foundation Tekniikan akateemiset TEK #opgroup #tevella #upknowledge #heureka
Kirjoittaja: Innokas ohjelmointi- ja robotiikkaturnauksen koordinaattori Asta Ansolahti