Keljonkankaan yhtenäiskoulu on ollut lukuvuonna 2022-23 mukana Innovatiivinen koulu toimii -hankkeessa. Voit lukea alkumatkastamme hankkeen parissa tästä blogikirjoituksesta:
Varjostamismalli
Kehitimme hankkeen puitteissa mallin koulun sisäiselle koulutukselle ja toimintakulttuurin yhdistämiselle. Jokaisella opettajalla oli lukuvuoden aikana käytössään puolikas veso eli kolme tuntia, jolloin sai käydä varjostamassa jossain koulun yksikössä kollegan toimintaa. Varjostamisen jälkeen varjostaja kirjoitti palautetta oppimastaan. Huomasimme, että varjostaminen saavutti tavoitteensa ja paljon enemmän, ja haluamme ehdottamasti jatkaa varjostamista hankkeen päätyttyäkin.
Innostukaa seuraavista varjostajien palautteista ja kehittäkää mallia omaan käyttöönne!
“Varjostus on hyvä keino osaamisen ja ideoiden jakamiseen, sekä avartaa omaa näkemystä eri opettajien tavoista toteuttaa perusopetusta.”
“Yhtenäiskoulussa näen varjostamisen arvon erityisesti siinä, että yläkoulun vastaanottavat opettajat näkevät oppilaita alakoulussa ja päinvastoin alakoulun opet näkevät mihin oppilaita lähettävät.”
“Varjostaminen on todella hyvä tapa kehittää omaa osaamista. Saa vahvistusta omalle työlle, sekä pieniäkin uusia ideoita. On myös kiinnostavaa nähdä erilaisia opetusryhmiä.”
“Kiinnostava kokemus. Syntyi hyviä keskusteluja ja ajatuksia herättäviä havaintoja toisessa yksikössä vieraillessa.”
“Tässä varjostuskerrassa sain näkökulman oppiaineeseen, jota en itse opeta. On hyödyllistä nähdä, millaisia työtapoja ja opetuskeinoja käytetään sellaisessa aineessa, josta itsellä ei ole opetuskokemusta.”
“Tähän varjostukseen otin sen näkökulman, että menin seuraamaan oman luokkani tuntia oppiaineessa, jota en itse opeta. Valitsin sellaisen opettajan, jonka opetusta en ole ennen nähnyt jotta saisin ideoita ja huomioita siitä, mitä keinoja toinen opettaja käyttää oman luokkani kanssa. Kokemus oli erittäin hyödyllinen!”
“Varjostaminen on hyvä tapa lisätä ymmärrystä lasten ja nuorten eri kehityskausiin liittyvistä erityispiirteistä. Tämän ymmärryksen avulla ymmärrämme myös opettajina paremmin toistemme työtä, mikä edelleen edistää koulumme ilmapiiriä.”
“Ajatusten vaihto ja keskustelu kollegan kanssa hyvinkin hedelmällistä ja virkistävää.”
“Sain tältä tunnilta uuden työskentelyvinkin.”
“Tämä järjestely kannattaa ottaa pysyväksi.”
Keljonkankaan yhtenäiskoulun Innovatiivinen koulu toimii -hankeryhmän puolesta
Riikka Laakso